Hajós nyaralás Olaszországban

Fotolia_13958763_Subscription_Monthly_MVadregényes vulkanikus szigetek, hosszú, homokos, nyüzsgő plázsok, lakatlan öblök, több ezer éves tengerparti városok, zamatos borok, eredeti pizza és spagetti és körbe-körbe tenger – ez mind Olaszország.

A hajózási térség rendkívül nagy és változatos: sok nyárra tartogat vitorlásélményt, míg szigeteit, 8600 km hosszú tengerpartját végighajózzák. A vitorlázók hat főbb régióját ismerhetik: az Észak-Adrián Velence és környéke, Genovánál az olasz Riviéra, Toscana, a Nápolyi-öböl és környéke, Szardínia, Szicília, az Egadi- és az Eoli-szigetek.

img_3380
A Bonifacio-szoros és Észak-Szardínia térségét a Maldív-szigetvilághoz hasonlítják. Olaszországban a térségtől függően a vitorlásszezon akár kilenc hónapig is eltart, márciustól novemberig nyaralhatunk, hajózhatunk a tengerein.

big_thumb_6391772491ac964239f5369723fe34fd
Az észak- és a dél-olasz vizek hőmérséklete között egy időben három fok különbség is lehet a déli javára, ahol a tenger hőmérséklete nyáron elérheti a 26 fokot is. Ne felejtsük, az észak-szicíliai Palermo már Athén szélességi körén található.

Fotolia_13958763_Subscription_Monthly_M
Az adriai szigetvilág kisebb hullámaihoz szokott hajósoknak először furcsa lehet, ha nyugatias szelekben Szardínia, Szicília vagy Málta nyílt tengeri, nyugati felén hajóznak. Olyan nagy kiterjedésű ugyanis a nyílt vízfelület, hogy még gyenge szélben is jelentős a vízmozgás, akkor is hullámozhat, amikor nem is fúj a szél, a döghullámok a végét vagy éppen a kezdetét jelzik a távol fújó szélnek.

sailing-to-budelli-past-spagi-in-sardinia-italy
A tengerszintet is a széljárás és annak erőssége jobban befolyásolja, mint a tényleges árapályszint-változás, mely mindenütt maximum fél méteres. Egy kitartó sirokkó (jugó) gyakran feltolja az adriai víztömeget, Velencében elárasztva a Szent Márk teret, nehezítve a partfalhoz kikötést az Észak-Adrián.
Az olasz félszigetet gyenge, félcsomós áramlás folyja körbe. Keleti, adriai oldalán déli irányú, majd a csizma sarkától az orra felé tart, nyugati oldalán pedig felfelé halad. A többi térségben, a nyugatias szeleknek is köszönhetően, keleti az áramlás, azaz keletre hajózva segítheti a hajózást. Külön említést érdemel a Szicília és Észak-Afrika közti földközi-tengeri szakaszban és a Messinai-szorosban tapasztalható tengeráramlás erőssége.

Marosi Miléna/Mérföld Yachting

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!