Hajóroncsokat keresnek a britek

2016. augusztus 18.
Címkék :

SevernTrowCsaknem negyvenezer hajóroncs rejtőzik a brit partoknál történészek szerint. A szakemberek azzal kapcsolatban hívták fel erre a figyelmet, hogy Devonnál sikerült három roncsot védetté nyilvánítani.

A középkori halászhajó és a két, 18. századi kereskedelmi hajó védettsége azt jelenti, hogy sem kincs-, sem pedig roncsvadászok nem bolygathatják őket. Mindhárom roncs ritka példája az angol vizekben talált favitorlásoknak. A legrégebbi, az Axe Boat az iszapban fekszik az Axe folyó nyugati partján, Devon grófság déli részén, és 2001-ben bukkant elő. A fából vett minták alapján úgy vélik, 1400 és 1640 között készült. A hozzá hasonló hajók egykor gyakoriak voltak a brit partoknál, a közeli Axmouth pedig jelentős kikötővé vált a 14. század közepére: az ország halászatának 15 százalékát adta.

The newly protected Westward Ho! Wreck on Northam Burrows Sands. It is believed to be the remains of the 'Sally', which ran aground on the sands in 1769, while bound from Oporto in Portugal to Bristol with a cargo of port wine.

Ennyi maradt az Axe Boatból

A másik két hajó egymástól alig pár száz méterre fekszik a Northam Burrows Country Park homokjában, Észak-Devonban. Hol láthatók, hol nem, legutóbb a 2014 telén tapasztalt viharokat követően bukkantak elő. A nagyobbik 23 méter hosszú és 7 méter széles, és úgy vélik, egy Sally nevű hajó roncsa. A Sally 1769-ben feneklett meg, a portugáliai Portóból tartott Bristolba, bort szállított. A kisebbik vélhetően a Severn Trow volt, egy kis kereskedelmi hajó, amely a Bristol-csatornán teljesített szolgálatot kétszáz éve. Fekvéséből ítélve úgy gondolják, szándékosan vezették partnak egy vihar során. A leletek jelentőségét mutatja, hogy a 18. század végén 11 ezer hajótörést tartottak nyilván, roncsokat azonban eddig alig találtak. És noha az idő múlása és a környezeti hatások miatt lepusztulnak, a hajótestek megmaradhatnak.

SevernTrow

Hajdanában ilyen lehetett a Severn Trow

Az elmúlt években heves viharok után bukkant a felszínre több roncs, és szakemberek azt valószínűsítik, hogy a következő néhány évben még többet találnak majd. Az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England történészei arra kérték az embereket, tartsák nyitva a szemüket, hátha látnak egyet, különösen rossz időt követően.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!