Hajóbemutató: az új, környezetbarát Silent 120 luxuskatamarán

2023. június 10.
Címkék :

A gyár zászlóshajója, a Silent 120 Explorer első példányát 2024-ben tervezik átadni. A hatótávolsága lényegében korlátlan.

Az osztrák székhelyű Silent-Yachts már korábban is bizonyította, hogy mindig készen áll a kihívásra a környezetbarát megoldások terén. Napelemes és elektromos technológiájuk korszakalkotó, a hozzáállásuk a tervezéshez olyan, amely egyszerre lepi meg és kápráztatja el a tulajdonosokat és az iparág szakértőit.

Növekedés a tervezőasztalon
A Silent 120 Explorer 30,48 méter (100 láb) hosszú, napkollektoros katamaránprojektként kezdte életét, de evolúciója során jelentősen megnőtt, így lett belőle 36,74 méter hosszú, lenyűgöző jacht. 13,85 méteres szélességének és 499 bruttó regisztertonnájának köszönhetően hatalmas belső kapacitása van, külső és belső terei együtt 900 négyzetmétert tesznek ki – ezzel a leendő tulajdonosok előtt komoly mozgástér nyílik meg, ami az elrendezést és kialakítást illeti.

Ökostílus
Méretének és térfogatának köszönhetően a hajó kialakításának csak a képzelet szabhat határt, mivel azt a tulajdonos egyedi igényeikhez igazítják – szó nincs arról, hogy a bevált receptúrákra hagyatkoznának. Az első hajótest a Silent-Yachts régi partnere, a nagyra becsült olasz tervező, Marco Casali tervezőasztaláról származik, több hasznos és érdekes funkciója van: úszómedence található a hátsó fedélzetén, valamint a kutyasétáltatásra alkalmas füves területek az oldalfedélzeteken. Merész innováció a két részre osztott napelemes kemény tető: ezt szétcsúsztatva előbukkan a felső napozóterasz, amely helikopterleszálló is.

Várnak a kalandok
Az idén sok jachttulajdonos vágyik a korábbiaknál lényegesen hosszabb utakra és az ezeken átélhető különleges élményekre, a Silent 120-as a szokásos kismotorosok és vízi játékszerek mellett két extra járműnek is biztosít helyet: egy teljesen elektromos kétszemélyes tengeralattjárónak, valamint egy elektromos, függőlegesen fel- és leszálló (eVTOL) repülőgépnek.

Határtalan teljesítmény
A Silent 120 Explorer a potenciálisan korlátlan hatótávolságának köszönhetően méltó a kalandos nevéhez. A napenergiával működő hajózási technológia csúcsát képviselő 40 kWp-s (kilowattcsúcs) paneljei elegendő energiát biztosítanak a fedélzeti lét energiaigényének fedezésére, amit a rendkívül hatékony rendszerkialakítás is segít. Ezenkívül bővített kapacitású generátorok és 800 kW-os lítiumion-akkumulátorok hajtják a rendkívül hatékony 340 kW-os e-motorokat – így biztosítva korlátlan mérföldnyi utazási lehetőséget a jachtnak. A Silent 120 maximális sebessége 16, utazósebessége 8 csomó.

A jövő zöld
A Silent 120 Explorer iparági fogadtatása kedvező volt. Ahogy Michael Köhler, a Silent-Yachts alapítója és vezérigazgatója kiemelte: „Az iparágon belül egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, ezenfelül egyre többen ébrednek rá, milyen luxuséletstílust képes nyújtani egy katamarán. Az eredmény? Mostanra masszívan benne vagyunk a szuperkatamaránok korában.”

A Silent 120 Eplorer videós bemutatója:

YouTube video

(forrás: Boat International, fotók: Silent-Yachts)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!