Hadihajóval erősítenek az oroszok

Az orosz lopakodó hadihajó-tengeralattjáró hibridet úgy tervezték, hogy észrevétlenül tudja követni és megsemmisíteni az ellenséget.

Egy orosz katonai tervezőiroda digitális látványterveket mutatott be lopakodó felszíni hadihajó-tengeralattjáró hibridjének nagyobb, továbbfejlesztett modelljéről. A Strazh (Az őrző) névre keresztelt hajó „egyesíti a felszíni és a víz alatti tulajdonságokat”, és erős radarjával képes kiszúrni az ellenséget, továbbá észrevétlenül megközelíteni azt.

A Rubin Központi Tengerészeti Tervezőiroda tavaly év elején mutatta be a járőrhajóként és tengeralattjáróként is működő hajó első, kisebb változatát. Az újabb modell 72 méter hosszú és 21 csomós sebességre is képes. A Strazh egy lövegtoronnyal, két rakétaindítóval, négy torpedócsővel és drónnal van felszerelve. A tavaly bemutatott modellt 42 fős legénységre tervezték. Általános elrendezése a szovjet Whiskey-osztályú tengeralattjárókhoz hasonlít.

A tengerentúlon BOSS (Border and Offshore Submersible Sentry) néven forgalmazott hajóról egyelőre nem tudni, hogy van-e működő prototípusa, illetve, hogy mikorra tervezik bevezetni – írta a computerworld.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!