Hadihajók tűntek el a Jáva-tengeren

RepuiseA második világháborúban elsüllyedt három-három brit és holland, valamint egy amerikai hadihajó tűnt el rejtélyes módon Jáva-tengeri hullámsírjából. A The Guardian brit napilap szerint fémtolvajok szentségtelenítették meg a tengeri hadisírokat.

Valamennyi hajó az 1942 februárjában vívott Jáva-tengeri ütközetben veszett oda, a japán császári haditengerészet, valamint az amerikai, holland, brit és ausztrál hajóhad közötti csatában több mint kétezren vesztették életüket.

Encounter

Encounter

Az ütközet 75. évfordulója jövőre lesz, ebből az alkalomból expedíció utazott a térségbe, hogy felvételeket készítsen a De Ruyter, a Java és a Kortenaer nevű holland hadihajó maradványairól. Két hajónak azonban csak a hűlt helyét találták, és a harmadik nagy részét is elbontották.

Repuise

Repuise

A The Guardian az expedíció jelentése alapján azt írta, hogy az Exeter nevű brit cirkáló és az Encounter nevű romboló is szinte teljesen eltűnt. A tengerfenékről készült 3D-s felvételek szerint helyükön hatalmas űr tátong. A száz méter hosszú Electra romboló roncsának egy része megmaradt. A Perch amerikai tengeralattjárót, amelynek legénysége japán fogságba esett, teljes egészében elvitték helyéről.

Exeter

Exeter

Szakemberek szerint a hajóroncsok kiemelése hatalmas műveletet igényel. A hajók mintegy száz kilométerre Indonézia partjaitól, hetven méter mélyen voltak a tengerben. Kiemelésükhöz hatalmas darukra lenne szükség és hosszú ideig eltartana, és nem maradhat észrevétlenül.

Exeter2

Az Exeter elsüllyedése

Az elsüllyedt hajók illegális kiemelése alapanyaguk, az acél, az alumínium és a réz miatt manapság mindennapossá vált. Az Indonéziát, Szingapúrt, Malajziát övező tengerek több száz hajó és tengeralattjáró hullámsírjaként szolgálnak.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!