Hadihajó lett a konténerszállítóból

A kanadai haditengerészet MV Asterix nevű ellátóhajója kapcsán érdekesség, hogy lassan már tízéves: a Németországban 2010-ben elkészült vízi jármű konténerszállítóként kezdte pályafutását, mígnem Kanada hadereje megvásárolta, hogy ellátóhajót faragjon belőle.


Ugyan nem egyedi az ilyesmi, de felmerülhet a kérdés, hogy miért is volt erre szükség. Leginkább azért, mert a Joint Support Ship programban komoly csúszások voltak az elmúlt években, ennek köszönhetően Kanada két öreg ellátóhajója 2015–16 között utód nélkül vonult nyugdíjba. Így gyorsan kellett valami köztes megoldás, amíg a német Berlin osztályú ellátóhajókra alapozó, de kanadai építésű Protecteur hajóosztály tervezett 2-3 ellátóhajója 2020-tól megérkezik a haditengerészethez.

A megoldás keresését összefogó Project Resolve keretében vizsgálták ellátóhajó bérlését is, míg végül arra jutottak, hogy átalakítanak egy kereskedelmi hajót saját maguk. Ha minden igaz, 20 millió dollárért megvették görög tulajdonosától az akkoriban éppen Asterix név alatt hajózó konténerszállítót, amely 2015 októberében érkezett meg Halifaxba. Az átépítési munkálatok 2017 októberében fejeződtek be, míg a hajógyári teszteket 2017. november–2018. január folyamán zavarták le.

Az átalakítás részként kialakítottak egy nagyméretű helikopterfedélzetet és két akkora hangárt, amely 2 Chinook fogadására is képes – írta a htka.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!