Háborús roncsot találtak az Atlanti-óceán mélyén

2019. december 9.
Címkék :

A Falkland-szigetek közelében azonosították az egyik legismertebb első világháborús német hajó roncsát. A Scharnhorst 1914. december 8-án süllyedt el, a fedélzetén több mint 800 fős legénységgel, köztük Maximilian von Spee admirális is életét vesztette.

Az első világháborúban, 1914. december 8-án a Scharnhorst vezetésével egy német flotta a Falkland-szigetek ellen indult, a hajókat azonban a brit hadihajók meglepetésszerű támadása érte. A csatában a Scharnhorst további nyolc német hajóval együtt elsüllyedt.

A kutatók Mensun Bound vezetésével azonosították a csatahajó roncsait, amely eddig az Atlanti-óceán fenekén pihent, mintegy 1,6 kilométeres mélységben. A roncsot egy automatizált merülő szerkezet, az úgynevezett AUV szonár segítségével fedezték fel.

A Scharnhorst és a német flotta veresége döntő tengeri csatának bizonyult az első világháború korai szakaszában. A Falkland-szigeteki támadást a britek a Coroneli csata válaszának szánták, ahol több mint 1600 katonát vesztettek el.

A HMS Invincible és a HMS Inflexible hajók vezetésével egy századot küldtek az Atlanti-óceán déli részére, ahol elsüllyesztették a német Scharnhorst, Gneisenau, Nürnberg és Leipzig nevű csatahajót, a fedélzetükön összesen 2200 emberrel. Elsőként a nagy méretű, 144 méter hosszú, 13 ezer tonna vízkiszorítású, négykéményes páncélos gőzhajó, a Scharnhorst merült a hullámsírba.

A kutatók 2014 decembere óta keresték a Scharnhorst maradványait, mindeddig sikertelenül. Az idén novemberben egy 4500 négyzetkilométernyi területet fésültek át ezzel az automatizált eszközzel, amikor egy fordulás során véletlenül megtalálták a roncsot – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!