Ha Balaton, akkor strandolás

2019. augusztus 29.
Címkék :

A hazai internetezők körében készült felmérés szerint az emberek háromnegyedének a strand első, ami a Balatonról eszébe jut. A 25–29 éveseknél a legnagyobb ez az arány, 88 százalék. A finom borok 20, fesztiválok 16, a biciklizés 13, a kertmozi 11 százaléknak ugrik be a tó nevét hallva.

A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásában a válaszadók közel háromnegyede mondta azt, hogy volt szerelemhez kötődő élménye a Balaton partján. A válaszadók 90 százalékának van emlékezetes barátokkal szerzett élménye, 71 százalékuk soha nem felejt el egy vihar előtti fürdőzést, 59 százalékuk talált itt új barátokat. A befagyott Balaton a felmérésben részt vevők kevesebb mint fele számára nyújtott felejthetetlen élményt, míg a válaszadók több mint felének a dugóban utazás, 67 százalék számára az itt tapasztalt magas árak jutnak eszébe.

A kutatás szerint a déli part szerelmesei többen vannak, 31 százalék mondta, hogy jobban szereti a sekélyebb oldalt, míg 26 százalék az északi mellett tette le a voksát – 40 százalék nem tudott dönteni, mindkét partot egyformán szereti, olyannyira, hogy a kitöltők több mint fele szívesen lenne Balaton környéki lakos.

A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásából az is kiderült, hogy minden negyedik válaszadó évente egyszer látogat a Balatonhoz, kétszer csak minden ötödik kitöltő utazik a környékre. A válaszadók 11 százaléka évente több mint nyolcszor fordul meg kedvenc tavunknál.

A válaszadók fele számára egy balatoni utazás csak pár napig tart, minden harmadik kitöltő egy hetet tölt a Balatonnál. A válaszadók mindössze 10 százaléka olyan szerencsés, hogy több hetet tölt a tó közelében. A balatoni pihenését minden ötödik válaszadó saját nyaralóban, 28 százalék bérelt apartmanban, 17 százalék szállodában tölti.

A válaszadók 67 százaléka jó idő esetén szívesen megy le a strandra – a 30–39 év közöttiek 78 százalékára jellemző ez. Minden ötödik válaszadó szabadstrandokat, illetve a fizetős strand ingyenes időszakait keresi, számukra ez az elsődleges szempont a strand kiválasztásánál, míg 38 százalék a szállás és a strand közötti távolság alapján dönt, 28 százalék megszokott, megszeretett strandra jár vissza. A válaszadók fele el tudja képzelni, hogy egy messzebbi strandot válasszon, amennyiben az szimpatikusabb számára.

Ha épp nem strandra vágynak, akkor a Balatonhoz köthető programok közül válogatnak a legtöbben: a válaszadók 45 százaléka járt már balatoni borkóstolón, 44 százalék wellnessprogramon, 35 százalék helyi termelői piacon, 26 százalék pedig tematikus sétán vett részt. A válaszadók 22 százaléka vett már részt tó körüli biciklizésen, de sokan eveztek, vitorláztak is már a tavon.

A teljes felmérés megtalálható a hirbalaton.hu oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!