Ha Balaton, akkor fesztivál

2017. november 7.
Címkék :

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Garda Fesztivált péntektől Tihanyban, ahol látványhalászat, főzőverseny, kézművesvásár és kulturális programok is várják az érdeklődőket. A fesztivállal Tihany halászmúltja előtt tisztelegnek, a rendezvény idei díszvendége Szerencs városa lesz.

A régi gardahalászatot eleveníti fel a szombat délelőtti látványhalászat, a garda vermelőhelyének megtekintése a tóról. Kikötés után a hajóállomásról az apátságig vonulnak, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, majd pedig borlovagrendi avatással folytatódnak a programok. Szintén a halászhagyományok jegyében rendeznek vasárnap a Visszhang-dombon halászlé- és halételfőző versenyt, amelyre már több mint negyven nevezés érkezett.


Péntek délután a szüreti menet útvonalán szoboravatással kezdődnek a programok, aztán a hétvége mindkét napján kirakodóvásár vár az apátság előtti sétányon. Lesz faműves-bemutató, napközben helyi népzenészek utcazenélnek, vasárnap pedig Gyermek (fél)sziget néven családi programokat rendeznek. A színpadon helyi csoportok mellett szombaton kora este Fatima és Csordás Tibor lép fel, vasárnap este pedig Nagy Feró és Rakonczai Imre ad koncertet.

A garda balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít. A gardák ősszel bandákba verődnek, és a rajok a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze. A halrajok a tihanyi dombokról jól láthatók voltak a vízben, ezért azokat a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a látott hal – írta az ilovebalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!