Gyerekek indulnának a Vendée Globe-on

SOH-VG-KIDS-visitors-IMG_20161006_101551Óvodásokat és kisiskolásokat látott vendégül Patrick Viau a Spirit of Hungary fedélzetén. A Spirit of Hungary technikai igazgatója Les Sables d’Olonne-ban Fa Nándor hajójára hívta meg a francia gyerekeket.

 

Patrick Viau-val Mérei Tamás készített interjút.

– Patrick, hogy jött az ötlet, hogy óvodásokat és kisiskolásokat hívj meg egy Open 60-as fedélzetére?
– Vitorlásoktatóként is dolgozom egy klubban, ahol gyerekeket is tanítunk. A klub vezetője kért meg, hogy vigyem el a gyerekeket Port Olona kikötőjébe.

SOH-VG-KIDS-visitors-IMG_20161006_101556

– Hogyan tudtad egyszerre ennyi gyerek figyelmét lekötni?
– Kisebb csoportokra osztottuk őket. Az egyik csoport ment a fedélzetre, ahol megmutattuk nekik, hogyan manővereznek a szólóvitorlázók, a másik csoport eközben a cockpitet, a kormányművet, a műszereket, csörlőket tanulmányozta, a harmadik pedig a kabinban volt. Megmutattuk nekik, hogy alszik egy szkipper, hogyan tud magának ételt melegíteni és milyen műszerek találhatók a navigációs táblán.

SOH-VG-KIDS-visitors-IMG_20161006_101551

– Mi volt a gyerekek reakciója? Élvezték a programot?
– Nagyon! Lenyűgözte őket az egész, látszott, hogy nagyon boldogok voltak, hiszen többen életükben először jártak hajón. Alig akartak elmenni a háromórás bemutató végén.

FA-N-kepek-Balaton-OktIMG_8744

– Gondolom, rengeteg kérdésük volt…
– Igen, természetesen! Elsősorban azt nem értették, miért akarnak egyedül lenni a szkipperek, miért nem hagyják, hogy a barátaik segítsenek nekik. Rengeteg kérdést kaptunk az alvással, főzéssel kapcsolatban, de persze a vécézési lehetőségeket is részletesen el kellett mesélnünk. Aztán azt is sokan megkérdezték, hogy mi történik éjszaka, egyáltalán hogy látja a szkipper, hogy merre megy a hajó, ha korom sötét van.

FA-N-kepek-Balaton-OktIMG_6059

– Át tudták érezni, hogy mit jelent napi 24 órát, hétből hét napot folyamatosan és összesen három hónapig egyedül tölteni egy hajón?
– Talán ez volt a legnehezebb nekik. Az ő időérzékük még nem olyan, mint egy felnőtté. Próbálták elképzelni, de a kérdéseik alapján kiderült, nem az időtartam a központi kérdés náluk.

FA-N-kepek-Balaton-OktIMG_6058

– Mit gondoltak a Vendée Globe-ról? Voltak, akik kedvet kaptak a föld körüli vitorlázáshoz?
– Persze! Sőt volt egy ötéves kisfiú, aki egyenesen sírni kezdett, amikor kiderült, hogy nem indulhat el azonnal egyedül a Vendée Globe-on.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!