GT6 – Egyedülálló koncepció, kivételes kivitelezés

2021. július 22.
Címkék :

A szlovén Elan cég mert nagyot és újat álmodni, legalábbis a külföldi sajtó így jellemezte a korábban megjelent GT5 típus koncepcióját.

A teljesen új irány alapját az Elan E5 hajóteste adta, amit átdolgoztak, hogy megfeleljen az új irányvonal követelményeinek. A GT5-ösből már 20 darabot adtak el két év alatt, amióta gyártják, ami a szegmens és a gyár méretét is figyelembe véve igen figyelemreméltó. A GT5 a sikerét jórészt a gyártó kapcsán már korábbról is ismert kiemelkedő menetteljesítményének köszönheti, amit többszörösen bizonyított.

Már a GT5-ös esetén is egy teljes paletta megépítésével kecsegtetett a gyár, amelynek második típusa a most megjelent GT6-os. A két típust kicsit nehéz összehasonlítani. A GT6-os hajóteste teljesen új nautikai tervek alapján épült. Jóval testesebb, mint kishúga, amit remekül leplez a kitűnő dizájnjának és a jól elhelyezett ablakoknak köszönhetően. Optikailag is tökéletes.

Az F.A. Porsche tervezőiroda által megálmodott dizájn lépten-nyomon tetten érhető a külső és a belső terekben is. Utóbbi rendkívül modern és világos, az itt eltöltött idő valóban maga az öröm és kényelem.

A jacht a konkurenciához képest a maga 12,7 tonnájával szinte könnyűnek számít, és ez a vitorlázótulajdonságában is visszatükröződik. Könnyen és gyorsan reagál a kormányos mozdulataira. A kormánymű technikailag hibátlan megoldással büszkélkedhet a Jefa rendszerének és a gyártó cég szakértelmének köszönhetően. Bár idő- és költségigényes beépíteni, ha máskor nem, vészhelyzet esetén biztosan kifizetődik.

A GT6-ossal vitorlázni akkor is élmény, ha csak a szűk baráti társaságunk ért rá velünk időt tölteni a vízen. A tervezők minden tekintetben az egyszerű vitorlázást tartották a szemük előtt. A kötélzet rejtve fut, és bár egy ekkora hajón sok a kötél, így a vitorlák felhúzásához és az elinduláshoz nem árt egy tapasztalt kéz, utána már minden nagyon egyszerűen megy. A nagyvitorla shottjait hátravezették mindkét oldalra 1-1 csörlőre, a génuák pedig szintén saját csörlőt kaptak, egy kicsit előrébb.

A GT6-os a legkisebb olyan jacht, amelynek úgynevezett flushdeckje van, azaz a deck teljesen lapos. Az ablakok síkban helyezkednek el rajta, és ez igazán elegáns és praktikus.

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua magazin 149. számában)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!