Grand’Large 382 ÚJ MODELL

2015. november 16.

hajóépítők, forgalmazók/Dufour/Grand Large 382

Grand Large 382 ÚJ MODELL

Az 50. jubileumát ünneplő Dufour Yachts a cannesi hajókiállításon mutatta be az egyik új modelljét a Grand Large 382-est. Nekünk mint a magyarországi forgalmazónak Párizsban volt szerencsénk megismerni azt a hajót, amely új távlatokat nyitott a cruiserek világában.

Első látásra is izgalmas hajó, merőben új megoldásokkal a cockpittól a kajütig.

Az új hajó tervezője az az Umberto Felci, aki 38 sikeres típussal a háta mögött több mint 10 éve vezető tervezője a Dufour-oknak.

Amikor belépünk a hajóba, ez első meglepetést a hatalmas méretű lehajtható fürdőplatform okozza, amely csaknem a hajó teljes szélességében terül el. Cockpitja érezhetően nagyobb, tágasabb, mint egy átlagos 38-asé. Azonnal észrevesszük, hogy az ülőfelületek hosszabbak és szélesebbek az elődöknél. (GL 380, GL 375) A megnövelt cockpitba fixen rögzített asztal került, amelynek a kormányállás felöli részébe jókora kijelzővel ellátott GPS segíti a navigálást, de igény esetén akár egy halradar is beépíthető. A hajó két oldalán elhelyezett kettős kormánykerék nem csak gyönyörű: tágas, jól járható és akadálymentes cockpitot is eredményezett. Ezt a megoldást nem csupán a hajózáskor , de a kikötői manőverezéskor is áldani fogjuk.

Ez a – nagy yachtoknál megszokott – dupla kormányállás, és a feltűnően tágas cockpit csak tovább erősíti a nagyhajós érzést – a 382-esen egy 40-42 lábas hajó helykínálatát élvezhetjük.

A kormányállás alatti hatalmas tárolók könnyedén nyelik el a hajózáskor nem használt fendereket, a tengeri használatkor a mentőszigetet, vagy éppen a család útban lévő felszerelését.

Az új GL modellek már teljes mértékig “egykezes” kialakításúak: mivel a hajó alapfelszereltségben önváltó fock-al készül, így nincs szükség a cockpitban csörlőkre. Ez az első hallásra szokatlan megoldás, de rendkívül praktikus, hiszen eltűnnek a cockpitból a családunkat, vendégeinket zavaró kötelek, tovább növelve a komfortot és csökkentve a balesetveszélyt.

A génuaval szerelt változatnál már a hátsó csörlők és a génoakocsik is szükségessé válnak. Opcióként, kérhető a cockpitba vezetett génoa és grószshottok hátravezetése is, ami már valóban a maximális kényelmét szolgálják, hiszen a kormányosnak egy lépést sem kell tennie a vitorlák állításához.

A többi GL modellhez hasonlóan, az alacsonyra helyezett boom itt is kettős célt szolgál: egyrészt tovább növelhető vele a nagyvitorla felülete, valamint a Lazy Jack-es változatnál könnyű kezelhetőséget is lehetővé tesz. Persze a kényelmesebb kapitányok rendelhetnek a hajóhoz árbocba tekerhető nagyvitorlát is.

Ennél a méretnél már felmerül a kérdés: hagyományos “L” alakú, vagy hosszanti elrendezésű konyha illik egy ekkora hajóba? Mivel mindkét kialakítás nagyon népszerű, ezért a Dufour Yacht – átvágva a gordiuszi csomót – mindkét változatot rendelhetővé tette! Céljuk egyszerű: a charter és a privát vevőknek is több alternatívát kínálnak. A charter cégek igényeit kielégítendő, a hajó rendelhető 3 kabin + 2 fürdő verzióban, vagy tulajdonosi változatban 1 fürdővel, másik oldalon szokásos kapitányi asztallal. De ha nem szeretnénk kapitányi asztalt, (aminek –valljuk be – mi itt nem sok hasznát vesszük a Balatonon…) egy borhűtő és még egy méretes tároló is elfér a helyén.

A kajütbe érkezéskor szembetűnik, akadálytalanul ömlik a természetes fény a helyiségbe, és a nyitható ablakból áramlik a friss levegő. A pultos konyhával szerelt változatban egy 180 literes, 2 fiókos hűtőt találunk, felette egy mikrohullámú sütő foglal helyet. A munkapult közel 3 méter hosszú és jól látszik, hogy a méretéből adódóan alkalmas a család és a vendégek kiszolgálására. A gáztűzhely egy munkalappal letakarható, (ami vágódeszkaként is funkcionál) a kétmedencés mosogató a fux főfalának árnyékában kapott helyet.

A tradicionális, L alakú konyhával rendelt változatnál, a konyha a hajó jobb oldalán van. Vele szemben a fürdő/WC, a kapitányi asztal, azt követően pedig egy ággyá alakítható üléssor szolgálja a pihenést.

A szalonasztal mérete néhány könnyű mozdulattal növelhető.

Az orrkabin ajtói, a főfal csaknem teljes szélességében nyithatók, így a fény és a levegő átjárja hajónk teljes hosszát.

A 382-es hátsó kabinjai meglepően nagyok, hiszen a hajó a legszélesebb pontján 3,85 méter és ez a szélesség a hátulján is rendelkezésre áll. A 2 és 3 kabinos változatban is szokatlanul nagy a helykínálat, ráadásul belépéskor egy cockpitra néző ablak is fogadja a vendéget, tovább növelve a tér – és komfort érzetet. A szellőzést, és a természetes fény bejutását itt is sok-sok ablak biztosítja.

Az új Grand Large 382 rendelhető: 2 vagy 3 kabinos változatban, 1 vagy 2 fürdőszobával, hagyományos “L” vagy, hosszanti elrendezésű konyhával, kapitányi asztallal vagy anélkül.

Ideális választás azoknak akik egy komfortos vízi nyaralót szeretnének a Balatonra de nem ijednek meg a Magyar tenger hullámaitól sem. Mi minden részletét imádtuk.

További érdekességek:

  • az egy achterkabinos változat rendelhető 2 m hosszú hosszanti vagy keresztben elhelyezett fekvőhellyel,
  • 160 literes hűtő 2 fiókos kivetelben, a felülről nyitható helyett – ez nagyobb hűtési teljesítményt és jobb rakodási lehetőséget eredményez,
  • 2 fürdőszobával is rendelhető 3 kabinos változatban,
  • dupla orrkabin ajtó,(mely egybenyitható a szalonnal) mint a 310 és Performance 36 modelleknél, a maximális helykihasználás érdekében,
  • kétféle fa bútorszínben elérhető: Moabi és Oak.
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!

Hózzászólok