GPS-szel követik a tiszai hulladék útját

Egy hét alatt csaknem 300 kilométert tett meg a Tiszán a PET Kupa egyik jeladóval ellátott palackja, hasznos adatokat szolgáltatva a folyón úszó hulladék útjának kutatásához és a folyótisztító akció sikeréhez.

A jeladóval ellátott palackok útjának követésétől azt várják a kezdeményezők, hogy választ kapnak arra, mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, milyen távolságot tesznek meg adott idő alatt, és, hogy hol, miért és mennyi ideig akadnak el. Az akció kezdeményezői január 7-én két helyszínen engedtek el GPS-jeladóval ellátott palackot. Az elsőt Tivadarnál dobták az áradó Tisza fő sodorvonalába, a másikat Alsóbereckinél a Bodrogba.

A bodrogi palack nem jutott messzire, napokat töltött Sárospatak alatt egy műanyaglerakatnál. Ezután továbbúszott, majd egy másik ártéri területen akadt el. Ez fontos adat, hiszen a tavaly januári kísérlet során két másik jelölt palack is ugyanezen a folyószakaszon akadt meg. A Tiszta Tisza Térkép adatai megerősítik, hogy ezeken a helyeken az átlagosnál is súlyosabb az ártéri szennyeződés. A tiszai jeladós palack egy nap alatt Tokajig jutott, két helyen hosszabban időzött (Tiszafüred fölött, majd az Abádszalóki-öböl bejáratánál), hogy aztán egy hét és körülbelül 300 kilométer megtétele után végül a Kiskörei Vízlépcsőnél torpanjon meg. Az, hogy nem jutott át rajta, igazolja, hogy a duzzasztómű valódi védvonalként óvja a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. Az áradások alkalmával akár 600 köbméter feletti, körülbelül 6000 tonnányi hulladékot is képes feltartóztatni a Kiskörei Vízlépcső.

fotó: agrotrend.hu

A felhalmozódó hulladékot a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei minden évben hónapokon át termelik ki és dolgozzák fel, a PET Kupa önkénteseinek bevonásával. Miután kifogták a tiszai palackot a vízlépcső déli, alvízi oldalán ismét útjára bocsátották, hogy újabb hasznos adatokat küldhessen a hulladék útjának kutatásához.

A PET Kupa folyamihulladék-térképezése a Budapesti Műszaki Egyetemen folyó hidrológiai kutatást is kiegészíti. Az univerzitás kutatói azt modellezik, hogy miként terjed a szennyezés. Az elméleti eredmények jól összevethetők a PET Kupa gyakorlati tapasztalataival, a jeladós palackok mozgásával. Ezáltal a jövőben jobban, hatékonyabban lehet követni a hulladék útját és validálni a modellezést – írta az alternatívenergia.hu.

Korábbi cikkünk a témában: Videón követhető a tiszai hulladék útja

fotó: promenad24.hu

címlapkép: petkupa.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!