Görögország, a vitorlázás fellegvára

2016. szeptember 29.
Címkék :

p1060062A görög hajózási térség rendkívül nagy és változatos: sok nyárra tartogat vitorlás élményt, míg szigeteit végigjárják. A vitorlázók hat főbb régióját ismerhetik: Jón-tengeri szigetek, Peloponnészosz-félsziget és a Korinthoszi-csatorna, Athén környéke és a Szaloniki-öböl szigetei, a Szporádok és a Halkidiki-félsziget az Égei-tenger északi felén, a híres Kikládok, a Dodekanészosz-szigetvilág.

Görögországban a vitorlásszezon kilenc hónapig, márciustól novemberig tart. A nyári hónapokban uralkodó széljárás északias. A Jón-tengeren és Athén környékén kellemes családi vitorlázást tervezhetünk. Az Égei-tengeren nyáron erős, kitartó északi szél fúj, Meltemi a neve. Északnyugat és északkelet közti irányból érkezik, júniustól kezdve találkozhatnak vele. Teljes erejét, a 6-os és 8-as közötti Beaufort erősséget, júliusban és augusztusban éri el. Szeptember végén, október elején lesz vége.

jungr1992

Amikor pedig a Meltemi szünetel, a tengeri szél kap teret, délkelet és délnyugat közötti irányból. Kifejezetten déli szél, a sirokkó tavasszal és ősszel szokott fújni 2-4-es erősséggel. A jellemző széljárás teszi, hogy Görögországban tavasszal és ősszel délről északra, míg nyáron északról délre érdemes tervezni egy kényelmes túravitorlázás útvonalát.

jungr1848
Aki viszont kreutzolni szeret napokon keresztül, természetesen mehet fordítva is. Érdemes kihasználni, hogy itt nem csak szombati váltásokkal hajózhatnak, ezét érdemes legalább 10-14 napos túrákat tervezni. Az Adrián túli vizeken általános a one-way, azaz az egyirányú, hosszú utak lehetősége.

p1050648

Marosi Miléna / Mérföld Yachting

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!