Gondban van az amerikai szuperhajó

zumwaltA múlt hónapban adták át az új amerikai rombolóosztály első tagját, amely a USS Zumwalt (DDG 1000) nevet kapta. Még a hosszabb teszteket megelőző első útja sem zajlott problémamentesen, a felmerült gondok miatt pedig vissza kellett vontatni.

A hajó vízre bocsátásáról mi is beszámoltunk, a legfrissebb hírek szerint pedig a hajó a Panama-csatorna alsó felén haladt át, amikor a belső erőműben valamilyen zavar keletkezett, az itt szükséges hőcsere leállása révén pedig megszűnt az áramszolgáltatás. Ennek következtében sem a meghajtásról, sem pedig az érzékelők további működtetéséről nem lehetett szó, így a bajba jutott egységet először egy volt haditengerészeti bázisra vontatták, ahol felmérték a javítási munkálatok várható időigényét.

zumwalt2

A harmadik flotta parancsnoka úgy döntött, hogy a Rodman állomáson segítik ki az egységet, ez helyezkedik el ugyanis legközelebb a Miraflores zsilipekhez, ahol át kellett vontatni a hajót, hogy a csatorna csendes-óceáni kijáratához érjenek. Azt még nem tudni, hogy pontosan mi okozta a fennakadást, de azt érdemes ehhez hozzátenni, hogy már szeptemberben, a szolgálatba állítás előtt megjelentek beszámolók, amelyek kisebb technikai problémákról (így például a tengervíz szivárgásáról) szóltak, ezt pedig október folyamán további malőrök követték, immár egy floridai haditengerészeti bázison – írta az sg.hu.

zumwalt3

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!