Gond lehet a Duna alacsony vízszintje

A nagyobb szállodahajók nem tudnak Komáromnál délebbre menni, máshol a vízi rakományok egy részét közúton szállítják tovább. Sok hajó pedig inkább kiköt, és megvárja a vízszint emelkedését a továbbhaladáshoz.

Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége elnöke katasztrofálisnak nevezte a Duna mostani vízszintjét a vízi áruszállítással foglalkozó vállalkozások számára. A Duna egyes szakaszain – például Németországban – már üresen sem tudnak közlekedni a hajók, a magyar szakaszon is vannak olyan gázlók, ahol nehezen lehet csak hajózni, itt a hajók szállítási kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, ami a gazdaságosság határa alatt van.


A társaságok egy része a szállítmány egy részét kisebb hajókra pakolják át azon a szakaszon, ahol a vízállás még lehetővé teszi a közlekedést. Ahol az alacsony vízállás miatt már egyáltalán nem lehet hajózni, ott az árut a közútra terelik – tette hozzá a szövetség elnöke. Alacsony vízállás esetén a hajótulajdonos dönthet úgy, hogy megáll, és megvárja a magasabb vízszintet, ami szintén komoly veszteséget jelent a vállalkozásnak.


Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezetője azt közölte, hogy a Kis-Duna ágban a járatok Szentendrénél tovább nem tudnak közlekedni, egyes kikötőket, például a kis ágban Tahitótfalut és Leányfalut, a nagy ágban Zebegényt jelenleg nem tudják kezelni. Azok a szállodahajók, amelyek merülése 16 deciméternél nagyobb, Komáromnál délebbre nem tudnak jönni, ezért Spányik szerint mindent megtesznek, hogy az utasokat hátrány ne érje, például több, eredetileg Budapestről induló programot is Komáromból indítottak.


Jelenleg csak a Nagy-Duna-ágban lehet Visegrádra és Esztergomba eljutni, a szárnyashajók közül csak a legkisebb típusok tudnak biztonságosan közlekedni. A Mahart PassNave 100 milliós nagyságrendű veszteséget szenved az alacsony vízállás miatt. A hajós társaságok 20-50 százalékkal kevesebb kikötői szolgáltatást vesznek igénybe tőlük, mint normál vízállás esetén – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!