Gömbös Lórándék nyerték a Johan Anker Kupát

Hagyományosan a Johan Anker Kupán, flottabajnoksággal zárták idei szezonjukat a magyar dragonosok. A 13 hajó között a győzelmet a Gömbös Lóránd vezette Nyári Mikulás szerezte meg, amely ezzel az eredménnyel az Alpok-Pannónia Kupát is elhódította.

Csütörtök délelőtt éppen csak beértek a hajók a balatonfüredi kikötőbe, amikor a meglehetősen szokatlan irányú nyugati szél „tutulni” kezdett. Sipos Péter versenyvezető többszöri szélmérés után végül a parton tartotta a társaságot, mert a 34-38 csomós szél nem tűnt versenyzésre alkalmasnak.

A döntés helyesnek bizonyult: péntekre jelentősen enyhült a légmozgás sebessége, bár iránya nem nagyon változott. Kis halasztás után 10-13 csomós nyugatias szélben négy futamot is sikerült rendezni. A Gömbös Lóránd, Horgos Tamás, Majthényi Mátyás trió – amely az idén a magyar bajnoki címet is begyűjtötte – nyugodt, szép vitorlázással három futamot is megnyert, és nemigen hagyott kétséget a verseny végkimenetele felől.

Szombatra a hajók kimenőt kaptak – így többen részt vehettek a Tihany-kerülőn. Ezt az év folyamán a legtöbb félszigetkerüléssel büszkélkedő Nemecsek csapata nyerte, második helyen az osztrák Dragonfly végzett, akik számára fantasztikus élményt jelentett a népes balatoni túraverseny.

Az éjszakai alapos eső után vasárnap elég zavaros, összevissza időjárásban folytatódott a pályaverseny. A szél nemigen akart stabilizálódni, a rendezők 40-50 fokokat is igazítottak a pályán, mire el lehetett indítani az ötödik futamot. A futam alatt még kétszer kellett módosítani a pályatengelyen, ennek ellenére szinte egy szakaszban sem fújt pontosan az elvárt irányból a szél. A szokatlan helyzetben sokáig az észt hajó vezetett, ám Gömbiék az utolsó pillanatban hozták szokott formájukat, és ismételten nyerni tudtak. Sipos Péter a kavargó zivatarfelhők között képtelenül forgolódó szél miatt végül úgy döntött, hogy további futamokkal nem próbálkozik.

Így öt futam alapján az egyeduralkodó Nyári Mikulás mellett a Nedbál Noel vezette Indigó és az észt hajó állhatott a dobogóra. A klasszikusok között a Dobos Attila kormányozta Yorikke bizonyult a legjobbnak, de legjobban talán Thomas Puxkandl örült, aki az Atterseen tartott – és mint utólag kiderült: egyetlen futam nélkül zárt – osztrák Dragon-verseny, a Litzlwurm helyett inkább eljött a Balatonra, és az itt szerzett pontokkal átvette a vezetést az osztrák ranglistán.

Thomas Puxkandl alapította az Alpok-Pannónia Kupát, amelyet évről évre az osztrák Traunseen és a Balatonon rendezett Dragon-versenyek kombinált eredményének legjobbja nyerhet el. A kupára először a Nyári Mikulás neve kerül fel, amely az idén a júniusi ausztriai és a szeptemberi balatoni versenyt megnyerte.

(Fotók: Mag Andrea)

EREDMÉNYEK

A Johan Anker Kupa végeredménye

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!