GGR 2018 – vészjelzés a hétvégi viharban

A Golden Globe Race földkerülő szóló vitorlásverseny skippereinek egy része hétvégén az Indiai- Óceánon komoly viharba keveredett. A 70 csomós széllel és 14 méteres hullámokkal megküzdve több versenyzőnek is problémái akadtak.

Az aktuálisan második helyen álló holland Mark Slats hajóját kétszer borította fel a cudar időjárás, de a vitorlázó szerencsére jól van. Saját bevallása szerint sosem tapasztalt még ehhez a viharhoz hasonlóan cudar körülményeket, hajóján az elektronikában keletkezett komoly sérülés, még egy kisebb tűz is keletkezett.

Az ausztrál Gregor McGuckin elvesztette árbocát, a motorja sem indul, de szerencsére ő is megúszta kisebb sérülésekkel a vihart és sikerült úrrá lennie a hajón kialakult káoszon.

Azonban az indiai Abhilash Tommy, aki az ausztráltól kb. 90 mérföldre szintén elvesztette árbocát, ezen felül súlyos hátsérülésekkel is küszködik. Üzenetei alapján járni nem tud, de érzi a lábujjait és eszméleténél van. A legfrissebb jelentés szerint az indiai erős mellkas fájdalommal is küzd.

A mentőcsapatok már természetesen elindultak felé, ugyanakkor a legközelebbi kikötő 1900 mérföldnyire található Perthben. Így az ausztrál Gregor McGuckin érhet oda először társához, aki motor és árboc híján 3 mérföld/órás sebességgel közelít felé. Tekintettel arra, hogy Mark Slats 250 mérföldnyire tartózkodik és jelenleg is viharos körülmények között hajózik, ő nem vesz részt a mentésben.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!