Gázolajszennyezés a Galápagos-szigeteknél

A Petroecuador által üzemeltetett, 47 hordó gázolajat szállító, búvárkodáshoz használt hajó süllyedt el Ecuador talán leghíresebb nemzeti kincse a Galápagos-szigeteki ökológiai rezervátum Santa Cruz nevű szigetének partjainál múlt szombaton.

Az Albatroz nevű hajót tulajdonló vállalat közölte, hogy vészhelyzeti tervet léptettek életbe, és olajszigetelő úszógátakat tettek a vízre a süllyedés helyszíne körül. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium szerint a hajó fedélzetén 47 hordónyi gázolaj volt, amelyek a vízfelületen úszó foltot hagytak maguk után.

A Galápagos Nemzeti Park közölte Twitteren, hogy a környezetre gyakorolt lehetséges negatív hatások korlátozására diszpergálószert használnak. E szerint kísérletet tettek arra, hogy az Albatrozt felemeljék a felszínre. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium szintén közleményben közölte, hogy becsléseik szerint nagyjából 7500 liter gázolaj volt a hajón az elsüllyedés idején, és ennek fényében felülvizsgálják a szigetekre összesen kiszállított gázolaj mennyiségét is.

YouTube video

A Galápagos Nemzeti Park azt is bejelentette, hogy az öbölben elsüllyedt hajó miatt ideiglenesen lezárják a vízi és turisztikai tevékenységeket Punta Estradán, valamint a Playa de los Alemanes, Las Grietas, Playa de la Estación és Ratonera Santa Cruz szigeti látogatóhelyeken, de ezeket azóta újraindították – írta az agroinform.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!