Füred kapitány közbelép: akció a környezettudatos nyaralásért

Egyes statisztikák szerint óránként 180 ezer, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot használnak fel Magyarországon.

A turisztikai övezetekben az átlagnál nagyobb az egyszer használatos csomagolóanyagok használata, a legnagyobb leterheltséget ezek a nyári hónapok jelentik. A helyzet azonban sokkal jobb, mint négy-öt éve, akkoriban a PET-palackoknak csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosították újra itthon, a többi lerakókon, égetőkben vagy a legrosszabb esetben a természetben végezte.

Az új szabályozásnak köszönhetően a Balaton környezeti terhelése csökkenni fog már idén is, hiszen a tavaly megjelent rendelet értelmében minden, legalább 400 négyzetméter eladótérrel rendelkező élelmiszerbolt számára kötelező visszaváltó automatát üzemeltetni. Amennyiben az itt működő automata éppen üzemen kívül van, akkor kézi átvételt kell biztosítani a vásárlóknak a visszaváltásra. Ennek az új rendeletnek köszönhető, hogy egyre többször látunk nyaraló gyerekeket és szülőket is a boltokban, akik üres PET-palackjaikat váltják vissza az automaták segítségével.

A Balatoni Turizmus Szövetség a következő napokban olyan akciót indít, amelyben a gyerekek és szüleik figyelmét a környezettudatos nyaralás fontosságára hívják fel. Az akcióban bevetik Füred Kapitányt, a balatoni hőst is, aki „zöld” – kvízt készít a gyerekeknek.

A Balaton természetvédelmével kapcsolatos kérdések mellett, arra is megpróbálják felhívni a figyelmet, hogy mi mindenre költheti a család a PET-palackok visszaváltásának ellenértékét. Hogy a családokat jobban motiválják a PET-palackok visszaváltására, felsorolják a kvízben azokat a fagylaltozókat, amelyek idén a Balaton Fagyija választáson indultak.

Az akcióban felhívják a figyelmet arra is, hogy, aki teheti, az járjon kerékpárral a strandra vagy akár bevásárolni is. Rávilágítanak arra, hogy, akinek nincs kerékpárja, az kölcsönözhet a BalatonBike365 központjaiba jó ár-érték arányú kerékpárokat. Megjegyzik azt is, hogy a Balaton környékén a csapvíz is kiváló, ezért érdemes azt is gyakrabban fogyasztani.

Az akció szervezői arra kérnek minden olyan turistát, aki fogékony a zöld ügyek iránt, hogy a boltokban ne vásároljanak feleslegesen. Ha balatoni áruházláncok egyikében vásárolnak, akkor részesítsék előnyben a csomagolásmentes termékeket, vigyenek magukkal egy saját szatyrot, kosarat. Ha tehetik, akkor felejtsék el az egyszer használatos műanyag villákat, késeket.

(Balatoni Turizmus Szövetség)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!