Furcsa üzemanyag hajthatja a szemétszedő hajót

Az óceánok védelmén és megtisztításán ügyködő SeaCleaners szervezet bemutatta egy olyan szemétszedő hajó koncepcióját, amelyik az általa begyűjtött műanyagot használná üzemanyagként.

Yvan Bourgnon óceáni kalandor és csapata olyan hajót tervezett, amely állításuk szerint képes begyűjteni a vízben lebegő műanyagot, hogy aztán azt üzemanyaggá alakítsa saját maga számára. Bourgnon évtizedeket töltött óceáni versenyvitorlázással, és egyre sűrűbben találkozott egyre nagyobb úszó szemétszigetekkel.

Erre a problémára jelenthet megoldást a Manta: az 56 méteres katamaránt high-tech vitorlák és elektromos motorok hajtják. Az elképzelés szerint a mozgó hajón egy futószalag gyűjtené be a szemetet, azt szortíroznák, majd az égetőbe borítanák. Az olvadó műanyagból felszabaduló gázok pörgetnék a turbinát, ami előállítaná a rendszerek használatához szükséges áram jelentős részét. Számítások szerint a fedélzeti napelemekkel és szélturbinákkal kiegészítve 70 százalékos önfenntartást sikerülne elérni. A SeaCleaners úgy számol, hogy 400 ilyen jármű képes lenne felemészteni az óceánban lebegő szemét harmadát. Erre azért is van nagy szükség, mert még a legkonzervatívabb becslés szerint is úgy kalkulál, hogy 2060-ra háromszor annyi szemét lesz a vízben, mint ma.

„Felelőtlen magatartás lenne részünkről ölbe tett kézzel ülni, és azt mondani, hogy az óceánt magára hagyjuk, és csak a szárazföldre koncentrálunk!”

Bővebb információk a problémáról és a megoldási lehetőségekről a SeaCleaners oldalán.

Rövid bemutató a hajóról és a célokról (francia nyelven, angol felirattal):

YouTube video

(forrás: weforum.org, fotók: boatinternational.com; spadel.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!