Fregattot építenek a kínaiak

2017. február 27.
Címkék :

chinese_tricamaranA China Shipbuilding Trading Company egy érdekes hajó modelljét mutatta be, amelyet kifejezetten a haditengerészetnek szánnak.

Az új típus a maga trimarán kivitelével az amerikai Independence-osztály példányaira hasonlít, a fontosabb jellemzők listáján azonban több komoly eltérést is látunk. Tekintettel arra, hogy a gyártás 2018-ban indulna csak el, előzetes becslésekről van szó, de annyit nagy vonalakban már kijelenthetünk, hogy az amerikai változat gyorsabb (sebessége 50 csomó, szemben a kínai rivális 35 csomójával), viszont kevesebb fegyverrendszert hordoz. A kínai fél számára előrelépés, hogy a hajót kifejezetten harci feladatokra szánják, szemben a jelenleg rendelkezésre álló háromtestű példányokkal.

chinese_tricamaran_3
A trimarán kivitel révén szélesebb fedélzet jut a helikopterek és a függőleges felszállásra képes drónok kiszolgálására, a sebesség pedig elegendő ahhoz, hogy a kisebb Type 022 csónakok és Type 056 korvettek számára támogatást nyújtson, ami a szigetekkel és zátonyokkal tarkított régióban gyors reagálást tesz lehetővé.

chinese_tricamaran_2

A 76 mm-es ágyú mellett helyet kaptak hajók és repülők elleni rakéták, amelyeket szárazföldi célpontok ellen szánt példányokkal is kiegészíthetnek. A 2450 tonna vízkiszorítású, csaknem 142 méter hosszú hajó integrált elektromos meghajtásra épül, hangárjában több helikoptert szállíthat, ami tovább bővíti a funkciók listáját. Mivel egyelőre kizárólag a modellt láthatta a közönség, arról nincs szó, hogy a típus mikor áll szolgálatba – írt az sg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!