Fregattokat lízingelnek a görögök

Franciaország és Görögország megállapodásra jutott a FREMM fregattok ügyében: április 20-án a görög védelmi miniszter helyettese, Fótisz Kuvélisz megerősítette, hogy létrejött a megállapodás két FREMM fregatt öt évre szóló lízingjéről. A hadihajókat augusztusban adhatják át a Görög Haditengerészetnek.


A francia–olasz együttműködésben és mindkét fejlesztő fél által gyártott FREMM fregattok kapcsán Görögország majdnem egy évtizede, 2009 januárjában jelezte vételi szándékát: akkoriban még 6 hadihajó beszerzése volt kilátásban, amibe azonban elég csúnyán belerondított a nem sokkal később kipattanó görög gazdasági válság.


A hadihajók beszerzése nem került le teljesen a napirendi pontról, de már szó sem volt féltucatnyi fregatt beszerzéséről: előbb 2-4 hajóra csökkent a beszerzendő mennyiség, majd miután a németek megfúrták a franciák fizetési halasztással megspékelt ajánlatát, a lízingelés irányába terelődött a dolog. Utóbbin 2013 óta tárgyalnak a felek, ám csak mostanra jutottak a célegyenesbe a tárgyalások.


A lízing áráról nincs információ, a görög védelmi miniszter helyettese ugyanakkor utalt arra, hogy bár Athén nincs abban a helyzetben, hogy fegyverkezési versenyt folytasson Ankarával, a lehetőségekhez mérten folytatja hadereje modernizálását, amelynek részeként a későbbiekben két fregattot vásárolnak a haditengerészet részére. Ezen említett hadihajók a Naval Group által 2016-ban bemutatott, a csökkentett észlelhetőségű La Fayette fregattok utódjának szánt Belh@rra fregattok lesznek, és várhatóan a lízingszerződés végén 2023-tól érkezhetnek.


Hogy addig a Francia Haditengerészet melyik két FREMM fregattja adja át, azt nem tudni pontosan, annyi azonban biztos, hogy a hajóosztály tengeralattjáró-vadász változata, hiszen a Marine Nationale jelenleg még csak ezen változatból állított hadrendbe – írta a htka.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!