Franciaország: A levendula útja

2009. június 22.
Címkék :

utazas_levelndula_01Négy megyében – Alpes de Haute-Provence, Drôme, Hautes-Alpes és Vaucluse – lehetőség van felfedezni és megismerni a levendula útját. Megismerhetjük mennyi csoda rejlik ebben a gyönyörű lila növényben, mely az idők folyamán Dél-Franciaország és Provence jelképévé vált: parfümkészítés, aromaterápia, levendula olaj, levendula alapú receptek és ételek (méz, szörp…), túraútvonalak, levendula mezők megismerése, gyárlátogatás.

A levendula útjának segítségével megismerheti a környéket, a növényzetet, a levendulát megművelő embereket, hasznosításának folyamatát és a levendulából készült termékeket.

3 különböző levendulamező típus létezik:
– a sziklásabb, magasabb területeken a magaslati,
– a közepes magasságú területeken a mozaik,
– a nagy kiterjedésű, lapos területek levendula mezői.

Franciaország levendula termelésének 94%-a 4 megye területén oszlik el: Alpes de Haute-Provence, Drôme, Hautes-Alpes és Vaucluse.
A levendula június végétől augusztus végéig virágzik! Ez a levendulamező elterülésétől, magasságától és az időjárástól is függ. A levendula ültetésenként 10 évig virágzik igazán, utána pihentetni kell a helyét.

1 hektár levendulából nyernek 15-20 kg levendula olajat. Július elején kezdik begyűjteni a szárításra ítélt levendulát. Július közepén végén pedig azt a részét amelyből azonnal olajat készítenek.

Levendula Múzeum: 20 km-re Avignontól található, a Luberon-i Regionális Természeti Park szívében.
Felnőtt belépő: 6 euro
Diák belépő: 5 euro
15 éves kor alatt: ingyenes

LEVENDULAMEZŐK, ESEMÉNYEK
Sault a levendula fővárosaként is ismert. Aki gyalogosan szeretné bejárni a levendula mezőket, annak ajánljuk a Sault és Aurel közötti 5 km-es, 1 óra 40 perces túrát, melyet végig turistajelzések öveznek.
Augusztus közepén rendezik meg itt a levendula fesztivált: versenyekkel, felvonulássak, folklór műsorral és koncertekkel szórakoztatják az ide látogatókat. Honlapján angolul is elérhetőek a szálláshelyek, tudnivalók, események: www.saultenprovence.com
* Valreas-i levendula felvonulás és ünnep (Vaucluse), augusztus elején: www.ot-valreas.fr
* Digne les Bains-i (Verdon) levendula felvonulás: augusztus elején.
www.ot-dignelesbains.fr

ÜZEMLÁTOGATÁS
L’Occitane parfüm és kozmetikai termékek gyárlátogatása -Manosque-ban: a részletekért kattintson ide! Durance kozmetikumok gyárlátogatása – Grignan-ban: ingyenes 1 órás látogatás, mely a laboratóriumot, a gyártási folyamatokat mutatja be. Júliusban és augusztusban hétfőtől-péntekig 10 órakor. (kivéve ünnepnapokon). Az év többi hónapjában előzetes egyeztetés után lehet minimum 4 fő esetén.
Info: +33 (0) 4 75 04 87 53, boutique[@]durance.fr

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!