Francia ízek és piacok

2008. június 19.

gourmet_francia_izek_piacok_01Cannes-tól Monaco-ig, egyik völgytől a másikig az azúrpart gasztronómiája színes ételek világába csábítja Önt. Egyszerű és autentikus receptek őrzik a legkiválóbb ételek felbecsülhetetlen hagyományait.

A Côte d’Azur csodálatos konyhaművészei igazi fűszercsokorral várják a vendégeket, a bazsalikomtól kezdve egészen a borsfűig. Az igazán ínyencek pedig a különböző ínycsiklandó édességek közül is kedvükre válogathatnak.

gourmet_francia_izek_piacok_02A következő specialitásokat mindenképp érdemes megkóstolni: la pissaladière (pizzához hasonló tésztaféle), aioli (fokhagymás majonéz), les petits farcis (töltött zöldségek), le pan bagnat (nagyobb szendvicsféle), la socca, la daube à la niçoise (halféle), la tourte aux blettes, les fruits confits (gyümölcssajt) Igyon aperitivet ebéd vagy vacsora előtt, mint a franciák: egy pohár Pastis-t (ánizsos ízű) vagy egy kyr royal-t (pezsgő egy kis sziruppal megbolondítva) és ropogtasson hozzá kis tapenade-dal megkent kenyérfalatokat. Jó étvágyat hozzá!

Adja át magát az élet élvezetének a francia riviérán, ahol az ízek és a helyi termékek (tapenade, olivaolaj, fruits confits, lekvárok…) közül kedvére válogathat, pl. a különböző piacok sorain sétálva, melyek a városok és falvak szívében találhatóak. Engedjen a különleges ízek, illatok csábításának és mindezt egy különleges környezetben!

Néhány piac, ahova érdemes ellátogatni:
– Antibes: provenci piac – Cours Masséna, Vieil Antibes szívében (minden délelőtt, kivéve hétfőn)
– Cagnes-sur-Mer: provenci piac a Cité Marchande-ban (minden délelőtt)
– Cannes: Forville-i piac, az óvárostól gyalog megközelíthető (zöldség, gyümölcs, helyi termékek minden reggel)
– Grasse: provenci piac a „Place aux Aires” téren (minden délelőtt, kivéve hétfőn)
– Menton: a „les Halles” gyönyörű csarnokának piaca (szombat délelőtt)
– Nizza: a Cours Saleya piaca, Nizza óvárosának szívében (minden délelőtt, kivéve hétfőn). Franciaország egyik legszebb piaca, csaknem száz különféle árussal.

Copyright – képek: CRT Riviera – Côte d’Azur

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!