Fotósok a hullámok között és a parton

A Global Kitesports Association – mint a neve is mutatja – a kitesurf globális szervezete. Eseményeire a követőinek csak a töredéke tud ellátogatni, de az érdeklődés óriási, így komoly médiastáb dolgozik a helyszíneken, megörökítve a legszebb és legemlékezetesebb pillanatokat. Most ennek a csapatnak a tagjait mutatjuk be.

Tekintve, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások nyomán szinte nullára csökkentek az utazási lehetőségek, a GKA eseményeit is el kellett halasztani, maradt a négy fal közé zártság és az álmodozás. Ez viszont remek lehetőséget teremtett arra, hogy az ember jobban beleássa magát az őt érdeklő témákba, illetve bekukucskáljon a színfalak mögé. Esetünkben ez azt jelenti, hogy megismerheti a GKA fotós-videós csapatát.

Ydwer van der Heide
Szenvedélyes kite- és windszörfös, aki a saját tapasztalatait és élményeit sikerrel használja fel fotósként. Munkái egyedi, azonnal felismerhető jeleket hordoznak magukon, az egyik legkeresettebb szakember a sportágon belül. Fotóskarrierjét hazájában, Hollandiában kezdte, jó barátja, Bas Koole fényképezésével, és bár akkor még messze nem volt profi (nem is álmodott erről mint megélhetési forma), előéletének köszönhetően tudta, mikor és hol kell kattintania ahhoz, hogy a legjobb pillanatokat kapja el. A GKA-n kívül dolgozik kite-os márkáknak, a Kiteworld Magazine-nak, hivatalos fotósa a Red Bull King of the Air rendezvénynek, grafikus tervezője és art directora a holland Access Kiteboarding magazinnak. A pandémiás időszakban főleg videókkal bővült az Instagram-oldala.

Szvetlana Romantszova
Az orosz hölgynek 2004 óta szenvedélye a fotózás, igaz, akkoriban még jobban foglalkoztatta a snowboard mint téma. 2007-ben ismerkedett meg a kitesurffel, sok jó helyszínt keresett fel, aminek nyomán az érdeklődése is megváltozott. Egy barátja meghívására utazott el a marokkói Dakhlába, ahol Alex Pastor táborában fotózott. A tervezett két hétből két hónap lett, sok emberrel ismerkedett össze, akik a barátai lettek, és segítették a karrierje elindításában. 2015-ben a freestyle-világbajnoksággal kezdett, azután csatlakozott a World Tourhoz, azóta nem nagyon hagyott ki állomást. 2019 óta a GKA hivatalos fotósa. Ha választhat a kitesurfözés és annak fotózása között, az utóbbi mellett teszi le a voksát. „Imádok kamerával a kézben lebegni a vízben. Kedvencem a freestyle, de egyre jobban odavagyok a hullámokért, döbbenetes dolog érezni az erejüket. Mindenhol ott kell lennem, mert nemcsak a versenyt, de az érzelmeket is meg kell örökítenem. És persze csak a vízből lehet igazán jó fényképeket készíteni a fellobogózott parton álló tömegről” – mondta. Szvetlana az Instagramon.

Mintautasz Grigasz
Jó szeme van a részletekhez, rendszerint két lépéssel jár az események előtt, így a legjobbkor keveredik a legjobb helyre. Amikor este mindenki nyugovóra tér, ő akkor áll neki feldolgozni a napi videós nyersanyagot, hogy az kész legyen, mire a versenyzők a helyszínen és a rajongók a világ minden táján másnap felébrednek. Litvániában született, 12 éves kora óta űz különféle vízi sportokat. Öt éve, 21 évesen csatlakozott a kite-os közösséghez, számtalan megbízónak dolgozik. A kedvence Mauritius, Madagaszkár és Dakhla, ahonnan tulajdonképpen indult a karrierje, hiszen ott majdnem két évig élt. Karrierje indulásáról és legutóbbi nagy projektjéről már beszámoltunk egy korábbi cikkünkben. Instagram-oldala pedig itt nézegethető.

(forrás: www.sail-world.com, fotók: GKA)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!