Forradalom a tengeri kereskedelemben?

Komoly változásokat hozhat a tengeri kereskedelemben az a hajó, amely hidrogén üzemanyagcellás működésének köszönhetően felválthatja a dízelmeghajtású vízi járműveket.

Ha minden a tervek szerint halad, egy katamarán hajótestbe épített komp lesz az első bizonyíték arra, hogy a hidrogén a vízi tömegközlekedésből és szállításból képes kiszorítani a dízelmotoros hajókat. Legalább is ezt ígéri Golden Gate Zero Emission Marine projekt.

A hajó egy 21,5 méter hosszú, hidrogén üzemanyagcellás katamarán lesz, amely 22 csomós csúcssebességgel képes menni az elektromos motoroknak köszönhetően. A meghajtáshoz szükséges energiát pedig az üzemanyagcellák mellett akkumulátorokban is tárolják. Ez a hajó lesz az első az Egyesült Államokban, amely hangsúlyosan a hidrogén üzemanyagcellák tengeri kereskedelemben való felhasználhatóságát hirdeti.

A zéró károsanyag-kibocsátású vízi jármű megépítését a California Air Resources Board kormányügynökség 20 millió dolláros támogatása gyorsította fel. Ebből csaknem 3 milliót fordítottak arra, hogy megfelelő méretű és tulajdonságú hidrogéntartályokat fejlesszenek ki. A hajó 2019 közepén áll munkába, és az első három hónapban biztosan San Franciscóban fog működni – írta a napi.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!