Fontos információ a Görögországba utazóknak

Aki Görögországba utazik, annak augusztus 31-ig, 48 órával a várható érkezés előtt kötelező az úgynevezett Passenger Locator Form kitöltése.

Az angol nyelvű online nyomtatványt ezen a linken érhető el. A kitöltés után az utas kap egy QR-kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak.

„Jelenleg csak az online kitöltött és érvényes QR-kóddal rendelkező utasok léphetnek be Görögországba, ezért a budapesti jegykezeléskor ezt már ellenőrizni fogják. A QR-kód hiányában a járatra történő bejelentkezést a légitársaság megtagadja” – tájékoztat honlapján az IBUSZ, amely honlapján részletes útmutatót is nyújt a nyomtatvány kitöltéséhez.

A QR-kódot az utas a mobiltelefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket tesztelnek. A tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson egy napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig. Akinek negatív a tesztje, folytathatja a nyaralását, akinek pozitív, az két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.

A repülőgéppel érkezőknek minimum 48 órával az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni a nyomtatványt. A szárazföldi, vagy tengeri úton érkezőknek legalább 48, de legfeljebb 72 órával az országba érkezés előtt kell kitölteni a nyomtatványt. A fent megadott időintervallumok a nyomtatvány kitöltését előíró jogszabályban vannak megadva, amennyiben ezek változnak azonnal jelezzük – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!