Folytatódik az El Nino-jelenség, tovább emelkedhet a hőmérséklet

Az El Nino időjárási jelenség, amely általában a globális hőmérséklet emelkedésével jár, folytatódik a télen és tavasszal is.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint 90 százalékos valószínűséggel jövő áprilisig folytatódik a Csendes-óceán fölötti ciklikus jelenség. Jó eséllyel az El Nino télen éri el intenzitásának csúcspontját.
Szeptemberben a Csendes-óceán keleti, középső egyenlítői részén a felszíni hőmérséklet a mérsékelt intenzitású El Nino-epizódra jellemző értékeket mutatott – írta a szervezet, megemlítve, hogy az említett térségben a felszín alatti hőmérséklet jóval az átlag felett volt.

„Ez a normálisnál magasabb hőtartalom az elmúlt négy hónapban a tenger felszíni hőmérsékletének folyamatos emelkedéséhez vezetett, és várhatóan a következő hónapokban további, bár kisebb mértékű emelkedést eredményez ezekben a hőmérsékletekben, a légköri-óceáni visszacsatolások intenzitásától és jellegétől függően” – tették hozzá.

A szakértők szerint, és „figyelembe véve a múltbeli magas hőmérsékleti epizódok alakulását, valamint a legfrissebb hosszú távú előrejelzéseket”, az El Nino fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Nina-epizód hűtőhatásának a valószínűsége szinte nulla.

A nyár után, amikor is a valaha mért legmagasabb globális átlaghőmérsékletet mérték, az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálata szeptemberben jelezte, hogy az óceánok felszínén tapasztalható hőtöbblet miatt valószínű, hogy 2023 lesz a legmelegebb év, amelyet az emberiség valaha ismert. Ezt az előrejelzést osztja az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) is, amely októberben rekordév valószínűségét jósolta. „A jövő év még forróbb lehet. Ez világosan és egyértelműen az emberi tevékenységből származó, hőcsapdaként ható üvegházhatású gázok növekvő koncentrációjának hozzájárulása miatt történhet” – idézte a közlemény a WMO főtitkárát, Petteri Taalas professzort.

„Az olyan szélsőséges események, mint a hőhullámok, aszályok, erdőtüzek, heves esőzések és árvizek egyes régiókban nagyobb számban fordulnak majd elő” – figyelmeztetett a szakértő.

(MTI)

fotók: thestudiom.com, inlandnorthwestweather.blogspot.com, vox.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!