Folytatódik a strandfejlesztés

A járványügyi körülményekhez igazodva, meghatározott ütemterv szerint haladnak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) strand- és csúszdafejlesztési pályázatai.

Az állami támogatásban részesült projektek esetében a támogatói okiratok megkötése megtörtént, a beruházások előkészítése megkezdődött. A balatoni vízi csúszdák fejlesztésére meghirdetett támogatói felhívás lezárult, a beérkezett támogatási igények feldolgozása folyamatban van, a pályázói kör kiértesítése megkezdődött.

Az MTÜ 2017-ben indította el a strandfejlesztési programot, amelynek célja, hogy 2030-ig az ország valamennyi szabadvízi strandja megújuljon és európai színvonalúvá váljon. Első ütemben, a 2018-as strandszezonra a Balatonnál több mint 30 településen 55 fizetős strand újult meg, közel 2 milliárd forintos támogatással.

A program folytatásaként tavaly országszerte 43 szabadstrand újulhatott meg a Balatonnál, a Dunakanyarban és a Tisza-tónál több mint 4,4 milliárd forintnyi hazai forrásból.

Az idén az üzemeltetőknek, az érintett önkormányzatoknak juttatott vissza nem térítendő támogatással 86 strand – köztük 64 balatoni – újulhat meg, közel 3 milliárd forintos forrásból. Támogatáshoz jutnak a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál található strandok is.

Van, ahol már meg is kezdődtek a tervezett, többnyire alapinfrastruktúra-fejlesztést tartalmazó, elsősorban a régi vizesblokkok megújításáról szóló beruházások, amelyeknek év végéig kell elkészülniük. A csúszdafejlesztések jó része viszont várhatóan csak jövőre lesz meg, hiszen ezeknél még hátravan a támogatási szerződések megkötése és a közbeszerzések lebonyolítása – írta az MTI.

(képeink illusztrációk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!