Föld körüli út családdal, gyerekekkel

2017. október 11.
Címkék :

Közel egy éve él vitorláson az a portugál család, amely az élet valódi értékeit és értelmét keresve úgy döntött, hogy a mindennapok monotonitását és szürkeségét hátrahagyva gyermekeikkel vízen megkerülik a földet.

Az 51 éves hajóskapitány apa és a 35 éves pszichológus anya két 3 és 6 éves gyerekével vágott neki a közel kétéves útnak. Hazatérésük 2018 nyarán várható. A gyerekeket az édesanya, Joana Amen tanítja az út során nemcsak a portugál iskolai tananyagnak megfelelően hanem három idegen nyelven spanyolul, franciául és angolul is a gyerekeit.
Az utolsó nagy egybefüggő átkelés során közel egy hónapig vitorláztak anélkül, hogy földet láttak volna. Elmondásuk szerint mégis boldogok, annak ellenére, hogy éjjel és nappal hajóztak anélkül, hogy találkoztak volna bárkivel, miközben a fedélzeten mindössze 500 liter édesvizet kellett beosztani.


Joana útinaplója szerint a gyerekek néha szenvednek a honvágy miatt, de tudják, hogy kiváltságos helyzetben vannak. Rengeteg idejük van egymásra és a gyerekek teljesen más nevelést kapnak, mint az az otthoni környezetben a napi munka mellett elképzelhető lett volna. Minden egyes nap új dolgokat látnak, és maguk választják ki, hogy éppen merre mennek tovább. Az ember értékítélete is megváltozik ilyenkor mondják. Az élet a hajón sok kompromisszummal jár, még a szókincsünk is megváltozott, de portugálok vagyunk, hajt minket a kaland és a kíváncsiság vallja Joana.


Hitvallásuk szerint egy utazónak mindig mesés kilátása nyílik a világra, emiatt a gyerekek igen könnyen tanulnak, hiszen természetes módon sajátítanak el dolgokat. Folyamatosan változnak fejlődnek és lesznek egyre komolyabbak. A hajón utazva nem is értik azokat, akik vonakodnak, hosszabb szabadságot kivenni. Néha kell egy kis szünet, mondják, hogy az ember új perspektívákat és motivációkat fedezzen fel, gátak nélkül, a munkahelyi stressz káros hatását felejtve. A család naplója a www.azoreanfamily.com oldalon követhető.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!