Fjord 41 XL – Egy különleges újdonság

Általában évekbe telik, mire egy termék ikonikussá válik, és a legritkább esetben lehet előre tudni, hogy mi lesz sikeres. A Fjord 41 XL esetén már az első példány vízre kerülése előtt világossá vált, hogy saját egyéniséggel büszkélkedő, stílusteremtő jacht született.

A Hanse Csoporthoz tartozó Fjord egészen rendkívüli modellel jelentkezett. A megelőlegezett bizalom oka a Fjord minimalista világának Patrick Banfield által újratervezett verziója és a moduláris kialakítás. Persze nem csak egy divatosra festett hajóról van szó, hiszen javult a hidrodinamikai hatékonyság, fokozódott a stabilitás és a könnyű manőverezhetőség is. Bár a biztonság miatt a lehető legmagasabbra növelték az oldalperemet, nem kötöttek kompromisszumot a teljesítményben. A masszív, szendvicsszerkezetű testet minimum 340 lóerős Volvo D6 hajtja (a legerősebb opció 440 LE), és menet közben is stabilizál a giroszkóp. Utóbbi akkumulátorról működik, így állóhelyzetben sem kell generátort kapcsolni a használatához, utóbbit csak a légkondi vagy a fűtés miatt kell bekapcsolni. Tekintélyes a fürdőplatform, de az igazán nagy dobás ezzel kapcsolatban a hidraulikus fel-le mozgathatósága, a beépített létra és az elektromosan kitolható palló.

Jelenleg a Fjord 41 XL tudhatja magáénak a kategória legnagyobb merev T tetőjét, hajótestbe épített oldalablakait, egy darabból álló elülső szélvédőjét. Mindehhez jön a moduláris felépítés és a konfigurációs lehetőség, aminek a végén csak a külső fedélzetnek kilencven variációja van. A hajóbelsőben ennél kicsit korlátozottabbak a lehetőségek, de azért ott sincs ok panaszra, az opciós listán olyan tételek szerepelnek, mint második kabin, hajótestbe épített oldalablakkal, dolgozósarok, konyha, eltolható ajtó az egyes helyiségek között, második mosdó.

A test elülső, A szekciója a Master kabin helye, ott megszámlálható mennyiségű lehetőség közül lehet választani, de az összes kielégít minden igényt. Eggyel hátrébb (B rész) már bővebb a tárház: kanapés pihenő, hűtővel és fagyasztóval kiegészített tárolóhelyiség, pipereasztal tárolóval és kis méretű hűtővel, elektromos főzőlapokkal épített konyha, parti áramcsatlakozás, hűtőszekrény, mosogató, külön WC.

A test C szekciójában zárt tetejű vagy a fedélzetre (is) nyíló tároló, esetleg franciaágyas és gardróbbal ellátott vendégkabin alakítható ki.

Lehet variálni a modulokkal, legyen szó kormányosi székek számáról és elosztásáról, a konyha méretéről és elrendezéséről, de az igazán nagy durranás a pihenőrésznél következik: a kanapékból, napozóágyakból, szuperjachtok világát megidéző Paola Lenti dizájnszékekből, rejtett hűtőszekrényekből, két Seabobot befogadni képes tárolókból, fix és mozgatható bútorokból, emelhető-ereszthető asztalokból olyan kavalkádot kínál a gyártó, hogy kapóra jön a 3D-s konfigurátor. Aminek használata egyrészt látványos eredményt produkáló remek móka, másrészt igen hasznos rendelési segédlet. Az ügyfél minden módosítás után azonnal láthatja, hogyan hat az adott választása az összképre – legyen az anyagszín vagy elrendezés.

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua magazin 149. számában)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!