Filmajánló: Monet vízililiomai

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja betekintést nyújt az impresszionizmus géniuszának világába, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán.

A könyv és a film is arról a festőgéniuszról mesél, aki a háború sújtotta Franciaországban alapjaiban megváltoztatta a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy alkotásai jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait.

A film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a hetvenes éveiben járó festőzseni a vászonra álmodta a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását. Végül pedig megalkotta a Vízililomok (Tavirózsák) mintegy 250 festményből álló monumentális sorozatát.

A másfél órás alkotás bemutatja azokat a tájakat, ahol Monet alkotott és amelyekből ihletett merített. Kiemelt szerepet kap a filmben a festő Givernyben lévő kertje, amelyet ma is az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően gondoznak. A film különleges archív felvételeket is felvonultat az alkotó mesterről, valamint ízelítőt nyújt a párizsi Musée de l’Orangerie, a Musée Marmottan, a Musée d’Orsay és a Musée des Impressionnismes Giverny gyűjteményéből.

YouTube video

A 2019-bn készül olasz filmet eredeti hanggal és magyar felirattal vetítik. Az ismeretterjesztő alkotás rendezője Giovanni Troili. A vetítést november 16-én, 18 órától a Testőrpalota vetítőtermében szervezik; a felnőtt jegyár 1600, a diák- és nyugdíjasjegy pedig 1000 forint – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!