Fenntartható fesztiválfilozófia

A Jazzpiknik a legzöldebb hazai fesztivál, ahol a fenntarthatóság, az ökológiai lábnyom csökkentése és a szelektív hulladékmenedzsment van annyira fontos, mint a világsztárok összeválogatása.

Van egy apró, Hild-díjas település a Balaton-felvidéken: Paloznak. Ez a mesebeli hely nyaranta három napra a jazz fővárosává lép elő, és több ezren látogatnak el a domboldalba, hogy részt vegyenek a Paloznaki Jazzpikniken, ami idén 12. alkalommal kerül megrendezésre. Mától ismét itt a Jazzpiknik, egy élhető fesztivál jó zenével, jó emberekkel, jó környezetben – amire nagyon vigyáznak.

A Jazzpiknik fesztiválfilozófiájában kiemelt helyet kap a zöldítés, az ökotudatosság és az edukáció – mind a környezeti, mind a zenei nevelésben. A Piknik szervezői zászlóul tűzték ki, hogy a mesebeli balatoni falvacska olyan valójában tudja megmutatni magát a közönségnek, mint a fesztivál előtt. A Piknikezők az elmúlt években szemléletformáláson vettek részt: Repoharakkal – egyedülálló módon 70% feletti a Repohár visszaváltási aránya –, betétdíjas üvegpoharakkal, szódásüvegekkel, szelektív kukákkal, közösségi közlekedéssel fesztiváloznak, amitől még jobban érzik magukat. A minőségi kikapcsolódás részeként figyelnek a környezetükre, óvják a falut, amely befogadja őket. A ciklikus filozófia része, hogy a Pikniket követően megint lesz majd egy év, amikor a szervezők visszatöltik a környezetet, fákat ültetnek, területet gondoznak, zöld fejlesztéseket vezetnek be, hogy jövőre ismét kiérezhető legyen a hely szelleme.

A Jazzpiknik zöldítő, érzékenyítő programja a Zöldövezet Társulással közösen valósul meg, a fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg. Az idei Jazzpikniken különleges programokkal várják a szervezők a kisebbeket; a Gyermekudvarban a Zöldövezet Társulás önfenntartó standján érzékenyítő játékok lesznek.

Pohárvisszaváltás pipa, jöhetnek az újrahasznosítható termékek is! Idén először az új visszaváltási rendszer értelmében a PET-palackokat, aludobozokat és bizonyos típusú üvegeket is van mód visszaváltani a Jazzpiknik területén lévő Repontnál.

Gasztrokörkép a Jazzpikniken

MULTIKOLOR a lineupban és a Piknik menüjén egyaránt; a sokszínű zenei programok mellett az idén is főszerepet kap a gasztronómia. Válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok várják a gourmet közönséget.

A faluban elhelyezett három kisebb színpadnál változatos menüvel várják az intimebb hangulatra és a jazzre éhezőket: a Götz János vezette Pláne büfékocsiban kínált ételek alapja a hazai házi lepény és az indiai naan kenyér. A séf a hazai street food mozgalom úttörőjeként más kultúrák gasztronómiájával vegyítette és tökéletesítette a fúziós menüt. Édes és sós waffelek, bubble waffelek minden mennyiségben a Waffel Landnál! A Zabáljcsak!-nál olyasmit szerettek volna létrehozni, ami alapjaiban változtatja meg a street foodot, összehozza az embereket, a fesztiválgasztronómiát, valamint az autentikus barbecue-t. Kínálatukban többféle szendvicset találtok, mindegyik szaftos pulled porkkal, ropogós ciabattában, savanyúsággal, saját szószokkal, minőségi és egyszerű összetevőkből készül.

A Nagyszínpadnál idén is két gasztroudvarral várják a szervezők a Piknikezőket. Autentikus ízek és thai szakácsok várnak a Tom Yumnál. Kizárólag thai szakácsok őrzik a hagyományos receptek titkait és készítik el e kultúra finomságait. Ételeik kérhetők glutén- és laktózmentes, illetve vegetáriánus változatban is.

A Smokey Monkies BBQ Magyarország legfüstösebb barbecue-élményét szeretné nyújtani. Ehhez nemcsak a nagy odaadással készített húsaik sütési eljárását fejlesztették tökélyre, de még a smokert is saját maguk építették, hogy az utolsó részletig minden házon belül készülhessen. A technológiai tudás egyenesen Texasból érkezett hozzájuk, de az ottani hagyományok mellett más jelentős barbecue-régiók finomságai is hatással vannak a kínálatukra. A Mexkitchen lelkes és elhivatott csapata az első mexikói street food vonalat képviselő mozgó étteremmel nyűgözi le a friss, fűszeres ételekre éhezőket. A mexikói boszorkánykonyhából olyan finomságokat tűzhetsz villahegyre, mint például a chilis babos burrito, ami tüzes ízeivel biztosan örömtáncra készteti az ízlelőbimbóidat.

A Pizz’Burger fő profilja a pizzaburgerek készítése, melyek két mini margherita pizza közé zárt hamburger kreálmányok, saját recept alapján készült hozzávalókkal. Nyárson sült röfi szendvicsben, szószokkal és zöldségekkel, egyenesen Szekszárdról a The Grilled Piggy-nél. A Che Che Burgernél a legjobb húsokat használják, amiket ők fűszereznek, a zsömle házi, tartalmas, és rozslisztből készül, nem pedig édeskés és felfújt állagú, de mégsem tömít el, ráadásul még sütőben is megpirítják. Minden burgerbe saját spéci szósz és friss, roppanós zöldségek kerülnek a hús mellé, és bármelyiket kérheted gluténmentes buciban is!

Nemo Fish & Chips Truck – ha fish & chips, calamari fritti & chips, vagy shrimps & chips, akkor NEMO! A Meraki autentikus görög food truck mindig mozgásban! Kedvenc gyros táladat, görög salátádat, grillezett halloumi sajtodat, hideg mártogatós mezzéidet mind megtalálod náluk.

A Kazánház Pub 2022 augusztusában nyitott meg Solton. Pubjuk és a Kazán Truck főszereplője a pjeszkó, ami a Balkánon ismert pljeskavica és a jelenleg divatos kézműves hamburgerek fúziója. A Rétescake felvállalt küldetése, hogy gyerekkorunk ízei visszaköszönjenek a réteseiken keresztül, és vásárlóik legalább egy rétesnyi időre kiszakadhassanak a hétköznapokból.

A mentesen étkezők a Szafinál biztosan találnak alternatívát: diétás élelmiszerek tiszta alapanyagokból, garantáltan keresztszennyeződés-mentesen! Gluténmentes, vegán, laktózmentes, hozzáadott cukortól mentes termékekkel várnak mindenkit.  A Burger’M-nél két, tökéletesen lapos, mégis szaftos Angus húspogácsa találkozik 2×2 szelet cheddar sajttal és házi bucikkal, isteni szószokkal… A Happy Churros a világszerte kedvelt spanyol fánk kedvenc itthoni truckja. Eredeti recept, autentikus, tojás- és tejmentes, vegán fánk. Krémeik – a szokásos csoki mellett –  katalán krém, karamell, fahéjas alma és eper.

A California Poké a VIP szekcióban állomásozik. A Poké bowlok utat nyitnak a modern, gyors- és minőségi éttermi kultúrában, friss alapanyagokból, merész kombinációkkal és verhetetlen ízekkel. A gasztronómiai kínálat összeállításában a Jazzpiknik szakmai partnere a Food Truck Catering.

További információ, részletes programbontás,  kedvezményes jegyek itt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!