Felújítják Winston Churchill egykori jachtját

A 38,9 méteres Amazone 20 évig állt egy helyben Franciaországban, afféle lakóhajóként, most a Pendennisnél fogják felújítani.

A hajót először Le Havre-ból Falmouthba szállították, majd február 14-én reggel átvitték a Pendennis hajógyárba, hogy megkezdődhessen a munka, amely Nicholas Edmiston és William Collier (G. L. Watson & Co), valamint a Sevenstar Yacht Transport együttműködésének eredménye.

A Thornycroft brit hajógyár által 1936-ban leszállított háromfedélzetes jacht a brit kormány tulajdona volt, és így gyakran állt Winston Churchill, az Admiralitás akkori első lordja rendelkezésére. Négy évvel később Churchillt megválasztották miniszterelnöknek, és ő lett Nagy-Britannia politikai vezetője a második világháború alatt.

Az Amazone a Coldwell Banker bróker szerint a dunkerque-i Dinamó hadműveletben részt vevő flottának is tagja volt. Eddigi 88 éve alatt háromszor újították fel, legutóbb 2005-ben – és végig nagy gondot fordítottak arra, hogy a belső berendezése hű maradjon Churchill korához.

„A franciaországi vontatás előkészítése meglehetősen bonyolult volt” – mondta Mike Herrebrugh a Sevenstar Yacht Transporttól. „Egyúttal csodálatos is, hiszen Nicholas Edmiston és William Collier minket bízott meg a feladat végrehajtásával. Ez igazi szerelemmunka, hiszen megóvhatunk egy történelmi jachtot.”

Az Amazone 12 vendég és 8 fős személyzet elhelyezésére alkalmas, ám fogadások alkalmával akár 60 vendég is elfér a fedélzetén. A 40 négyzetméteres szalonban bár, étkező és konferenciaterem található, a felső fedélzetén pedig egy nagy jakuzzit helyeztek el. Két 700 lóerős Cummins dízelmotorja 4 000 tengeri mérföldes hatótávolságot biztosít 11 csomós sebességnél.

(fotók és forrás: boatinternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!