Felszínre kerülnek a spanyol kincsek

2017. július 7.
Címkék :

Hamarosan felhozhatják egy 300 éve elsüllyedt spanyol hajó maradványait Kolumbiában. A történészek szerint kincsekkel megrakott hajó roncsainak kiemelésére már elkészültek a tervek, csak pénz nem volt rá.


Bejelenthetem a kolumbiaiaknak és az egész világnak, hogy több mint két év gondos szervezés után olyan javaslattal tudunk előállni, amely megfelel a legmagasabb tudományos normáknak, biztosítja a kulturális örökség helyszínének elismeréséhez szükséges technológiai és pénzügyi hátteret – mondta a kolumbiai elnök.

A San Jose nevű hajó 1708-ban süllyedt el Kolumbia történelmi kikötővárosa, Cartagena közelében. Feltételezések szerint 11 millió aranypénzt és ékszert szállított a spanyol gyarmatokról. A hajó maradványait 2015-ben fedezték fel, a roncsok között pedig bronzágyúkat, fegyvereket, kerámiát és más műtárgyakat találtak. A régészeti feltárással és a kiemeléssel a hajóroncs története vélhetően nem zárul le, hiszen a tulajdonjog körül komoly vita van Kolumbia, az Egyesült Államok és Spanyolország között – írta a hu.euronews.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!