Felbátorodtak a tengeri tehenek

Ez a tengeri emlős meglehetősen félénk, ráadásul egyedei veszélyeztetett faj tagjai, így pláne meglepő, hogy felbukkantak Thaiföld part közeli vizeiben.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések nyomán drasztikusan lecsökkent a nemzetközi és belföldi turizmus a világ minden részén, aminek a számtalan negatív mellett van néhány pozitív hatása is. Idesorolható az, hogy az otthon maradásnak hála a felkapott úti célok már hónapok óta szokatlan békét élvezhetnek. Velencében látszanak a Canale Grande vizében úszkáló halak (sőt, egy krokodil is felbukkant), tisztán kivehetők a Michigan-tóban a hajóroncsok, az Adria vizében előbb egy bálna bukkant fel, aztán két vaddisznó úszott komoly távot. Április 23-án pedig a Libong-szigetnél lehetett megfigyelni egy csapat tengeri tehenet. Méghozzá igen hosszasan, amire az utóbbi években nem nagyon volt példa, lévén az emberi jelenlét és a tenger szennyezése nyomán meglehetősen ritkává és röviddé váltak az ilyen események.

Thon Thamrongnawasawat kutatóként dolgozik a térségben: „Meglehetősen szokatlan volt a látvány. Ezek az állatok igen érzékenyek, rosszul viselik a motorcsónakok és az emberek közelségét. Most azonban egyik se nagyon jár errefelé, így aztán a tehenek összegyűltek, és meglátogatták a part közeli sekély vizeket.”
Mindez azért is jó hír, mert a tengeri tehenek ottani populációja körülbelül mindössze kétszázötven tagból áll, és 2019-ben rekordszámú elhullott egyedet találtak a Thaiföldhöz tartozó vizekben.

Más élőlények is profitálnak a nyugiból. A Maya-öbölben – amely A part című filmből lehet ismerős, de már ideje nem látogatható, ugyanis 2018 júniusában lezárták a turisták elől, hogy a természet magához térhessen a 2000 óta tartó folyamatos roham okozta pusztításból – újra hetven-száz fős fekete végű cápakolóniát láttak, Koh Lanta közelében pedig tíz-tizenöt tagból álló kis kardszárnyúdelfin-csapat bukkant fel – abban a régióban eddig először – írta a traveller.com.au.

(fotók: seal-superyachts.com, nbcnews.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!