Fél évszázados a Maldív-szigeteki sikersztori

2022. február 9.
Címkék :

Ötven évvel ezelőtt kezdődött a kis halászfalvak sikersztorija: azóta a világ legszebb trópusi üdülőközpontjai közt tartják számon őket.

A történet a 1970-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor a világ nagy része még semmit nem tudott a festői szépségű Maldív-szigetekről. Csak egy távoli, egzotikus és nagyrészt lakatlan szigetcsoportból álló ország volt, amelynek külvilággal való kapcsolatát mindössze a Hulhule szigetén egy aprócska, csekély forgalmú leszállópálya jelentette.

Ekkoriban Colombóban véletlenül találkozott egymással Gorge Corbin olasz utazási ügynök és Ahmed Naseem, aki akkoriban a Maldív-szigetek Srí Lanka-i nagykövetségén dolgozott, majd később külügyminiszter lett. Beszélgetni kezdtek, és Corbin elmesélte, hogy éppen érintetlen szigeteket keres a világban, ahová olasz turistákat vihetne úszni és halakra vadászni. Naseem kapott az ötleten, majd 1971-ben elvitte Corbint a Maldív-szigetekre.

A történet innen kezdve már történelem: Corbin lelkesedése és vállalkozó kedve meggyőzött néhány embert, többek között a szigetet bemutató Ahmed Naseemet is, hogy vágjanak bele, és valósítsák meg közösen Corbin álmát, egy paradicsomi üdülőhely létrehozását. Annak ellenére tették ezt, hogy az UNDP (az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja) szakemberei is arra a következtetésre jutottak, hogy a Maldív-szigeteken nincs esély a turizmus sikerére a létesítmények és az infrastruktúra szinte teljes hiánya miatt.

1972-ben nyitott meg az ország legelső turisztikai üdülőhelye, a 30 szobás Kurumba Village, amiben már az első év teljes foglaltságot hozott. A Kurumba példájának köszönhetően egymás után jöttek a külföldi befektetők, a szálláshelyek száma pedig exponenciálisan nőtt, olyannyira hogy 2018 és 2021 között ötven üdülőhely épült. Jelenleg 166 szálloda várja a vendégeket. A turisztikai infrastruktúra fejlődésével jelentősen javult az ország gazdasága, a lakosainak száma pedig az 1980-as évek és 2012 között 156 ezer főről 300 ezerre nőtt.

Ötven évvel a Maldív-szigetek turizmusának megszületése után az érdeklődés az utazók részéről továbbra is töretlen, ám a szigetországban a hangsúly már nem a szállodák számának növelésén, hanem az itt található különleges élőlények és ökoszisztémák megőrzésén van. Elérkezett az idő, hogy a fenntarthatóság került a legfőbb fókuszba a szállodák üzemeltetésében. Van olyan szálloda, amely teljes egészében napenergiával és zero waste konyhával működik, más a tengerek műanyag menetesítésére dolgoz ki programokat. Van, amely korallokat nevel a szálloda víz alatti „óvodájában”, és a zátony-visszatelepítési kezdeményezésbe a vendégeket is bevonja. A Four Seasons Resorts Maldives pedig sérült Olive Ridley teknősöket ápol, hogy azok megerősödve visszatérhessenek a természetes élőhelyükre – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!