Fejlesztések a turisták jobb kiszolgálásáért a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek egy igazi turistaparadicsom, ahová évente utazók milliói özönlenek. A tavalyi rekordév volt, több mint 12 százalékkal nőtt a turisták száma az előző évhez képest.

A tendencia 2024-ben is folytatódott, idén a turisták száma 10 százalékkal emelkedett. Ez jó hír az ország 550 ezer polgárának, akik számára a turizmus a legfőbb bevételi forrás. Csakhogy az üdülőhelyek egy komoly kihívás előtt állnak, és ez az éghajlati válság. A tengerszint emelkedése ugyanis egzisztenciális fenyegetést jelent a Maldív-szigetek számára.

A 2004-es szökőár emlékei élénken élnek a sziget lakói között. A több mint 1000 korallszigetnek és több mint 170 üdülőhelynek otthont adó Maldív-szigetek rendkívül érzékeny az emelkedő tengerszintre és a természeti katasztrófákra. Az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelése azóta az egyik alapvető feladat, és így van ez a mostani repülőtér-bővülés kapcsán is. A Velana reptér bővítésének első fázisa hamarosan befejeződik, ami magában foglalja a kereskedelmi terminál, a rakományszolgáltatások és a VIP/CIP terminál fejlesztését. A mostani terminál körülbelül 2700-3000 fő kiszolgálására készült. Jelenleg ezen szolgálják ki a szigetekre látogató 12 ezer utast. Az új terminál megnyitásától szolgáltatási szint emelkedését is várják.

A korszerűsített létesítmények lépcsőzetes megnyitása várhatóan az év végén kezdődik, a teljes újranyitás pedig 2025 közepére várható. Fontosnak tartják a megújuló energia felhasználását és a terveik szerint a következő két évben a repülőtéren felhasznált energia 90 százalékát megújuló energiaforrássá alakítják, többnyire napenergiával.

A fejlesztés keretében bővítik a hidroplánterminált is, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb módja a szigetek megtekintésének. A reptér jelenleg óránként akár 72 járatot is ellát reggel 6 és este 6 óra között, ám keresik annak a lehetőségét, hogyan lehetne kiszélesíteni ezt az időablakot – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!