Fejlesztések a hazai vitorlázás terén

Balatonfüreden, a 2017. évi balatoni vitorlás évadnyitó rendezvénysorozat részeként tartotta a Magyar Vitorlás Akadémia Nonprofit Kft. A túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötőfejlesztései című GINOP 7.1.2.-15-00007 azonosító számú projekt hivatalos megnyitóünnepségét.

A Vitorlázz itthon elnevezésű projekt elsődleges célja a vitorlázás mint elérhető és vonzó szabadidős kikapcsolódás és turisztikai élmény népszerűsítése, terjesztése. A projekt keretein belül megvalósuló infrastrukturális és hálózatfejlesztési tevékenység révén tizenegy megyében lesz elérhető a vitorlázás az érdeklődők számára. Ennek érdekében fontos lépés a vízi és szárazföldi kínálat összekötése, azaz a vitorlázók számára vonzóbbá kell tenni azokat a vízparti attrakciókat és szolgáltatásokat is, amelyeket eddig nem vettek igénybe, a parton nyaraló turisták számára pedig elérhetővé kell tenni a vitorlázás nyújtotta élményeket.

Ennek első lépéseként komplex hálózatfejlesztés valósul meg, amelybe a Balatonon 13, azonkívül pedig további öt megállóhely kapcsolódik be, amelyeket különböző vízi és szárazföldi attrakciókat, illetve szolgáltatásokat kombináló tematikus útvonalak kötnek össze.

A szolgáltatások megfelelő színvonalának kialakításához elengedhetetlen az eszközpark fejlesztése, amely lehetőséget ad a képzési és turisztikai szolgáltatások bővítésére. A megállópontok minősítésére a projekt során létrejön egy úgynevezett horgonyos minősítési rendszer, amely egyértelművé teszi a túrázók számára, hogy az adott környezetben milyen szolgáltatásokra és milyen színvonalon számíthatnak.

A projekt célja továbbá a Balaton mint vitorlásturisztikai desztináció pozicionálása, első lépésben a hazai, majd hosszú távon a külföldi piacokon is. Ennek érdekében a projektben nagy jelentőséget kap a tájékoztatás és a szolgáltatások bemutatása. A projekt keretein belül létre jön egy vitorlásturisztikai információs portál, amely a szolgáltatók és az attrakciók bemutatásán túl javasolt vitorlásútvonalakat, illetve a kikötők vízi és szárazföldi megközelítését is bemutatja, valamint elérhetővé teszi a navigációs segédleteket.

Jelentős szerepet kap a projektben a marketingkommunikáció is, amelynek keretein belül országos kampány indul a hazai vitorlázás népszerűsítése érdekében. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból 799 997 300 Ft támogatású projekt keretein belül 18 helyszínen lesznek fejlesztések a Balatonnál, a Tisza-tónál, a Velencei-tónál, a Fertő tónál, az Orfűi-tónál és a Nyékládházi-tavaknál.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!