Fedezzük fel a vízről a Tisza szépségeit!

2022. december 20.
Címkék :

A Felső-Tisza az egyik legkülönlegesebb, legvadregényesebb vízitúrahelyszín Magyarországon izgalmas folyószakaszokkal és kényelmes megállóhelyekkel.

A Felső-Tisza és az Öreg-Túr mentén több ponton kiépített, minden szükséges eszközzel és felszereléssel ellátott vízitúrabázisok épültek. Közülük is kiemelkedik a Tiszabecsen, Tokajban, Szabolcsveresmarton (Rétközi-tónál) és Rakamazon található központ. Ezeken a helyszíneken akár a vízitúrázáshoz szükséges kajakot és kenut is kibérelhetjük. De van itt sárkányhajó, SUP, sőt pedálos SUP vagy kevésbé borulékony tengeri kajak is. Az Öreg-Túr nyugodt vizétől egészen a gyorsabb folyású szakaszokkal rendelkező Felső-Tisza vízitúrahelyszíneiig, mindenki megtalálja a tudásának, bátorságának és erőnlétének megfelelő kihívást és élményt.

Tiszabecsen, a Vidám Delfin vízitúra megállóhelyen a földszinti vizesblokk helyiségei újultak meg. Magyarország legkeletibb vízitúrabázisán kialakítottak egy speciális sportparkot is. A fák alatt kialakított sátrazóhelyek tavasztól őszig várják a túrázókat, de a helyszínen kényelmes szobák is elérhetők.

Szabolcsveresmarton, a Rétközi-tó partján a támogatásból létrejött vízitúraközpont lehetővé teszi a vízitúrázók fogadását, közösségi programok szervezését is biztosítja. A bázis a SUP-deszkák mellett kajakkal, kenuval túrázni vágyók, a Rétközi-tó természeti szépségeit felfedezők számára a mosdók és közösségi helyiség mellett pihenési, kikapcsolódási lehetőséget biztosít.

Tokajban, a Tokaji Vízitúra Központ a Bodrogzug kapuja, innen indulnak vagy ide érkeznek a Bodrogon, a Tiszán vagy a Bodrogzugba vezető túrák. A tokaji helyszínen 39 vízitúraeszköz elhelyezésére alkalmas tárolót alakítottak ki, illetve bérelhető kajakok, kenuk, SUP-deszkák is rendelkezésre állnak.

Rakamazon található a Zenit Vízibázis, amely modern vízi eszközökkel szolgál a túrázóknak. A vízitúra-megállóhely megújult épületében közösségi térrel, elsősegélyszobával, öltözővel, vizesblokkal várja a turistákat. A bázis a fejlesztés keretében 6 vizesblokkal ellátott öltözőegységgel bővült.

A fejlesztések révén a Felső-Tiszán európai színvonalú, minőségi felszerelést kínáló megállóhelyek és vízi turisztikai hálózat jött létre. Ezek a helyszínek biztosítják, hogy biztonságosan, méltó körülmények között fedezhessük fel a Felső-Tisza természeti értékeit, vízi úton bejárjuk a térség történelmi emlékeit, kulturális, gasztronómiai látnivalóit – írta a travelo.hu.

fotók: foldrajzmagazin.hu, aktivmagyarorszag.hu, magyarsagunkhungarikumunk.hu, kalandor-vizitura.hu, vizpartifejlesztesek.blog.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!