Fa Nándor új vitorlásokat tervez

A Fa Nándor által alapított Kétszemélyes Balaton-kerülő és a Keszthely–Kenese szólóverseny is lezajlott, a legendás vitorlázó versenyei közül már csak a Szóló Balaton-kerülésre kell várni.

A kétfős versenyre május 29-én került sor (a Tantál fedélzetén Fazekas Gábor és Gyapjas Balázs nyerte), az elmúlt hétvégén pedig a Keszthely–Balatonkenese-távon az egyszemélyes megmérettetés is lezajlott. A a Keszthely–Kenese szólóversenyen Scharf Máté győzött a Nelsonnal.

A kétszemélyes versenyen két hajóosztályban huszonöt hajó indult, kifejezetten erős mezőny jött össze. A Keszthely–Kenesén is kemény volt a verseny, de csak az élmezőny állt rajthoz, tíz 8 méteres és egy 10 méteres hajó. Gyenge, foltos, megbízhatatlan szelek voltak az elmúlt hétvégén – mondta Fa Nándor.

A pandémia miatt minden befékeződött egy kicsit. Ha valakinek van forrása hajóépítésre, nincs kivel megcsináltatnia. A kapacitások lecsökkentek vagy megszűntek. Az alapanyagok drágultak, és nehéz hozzájuk férni. Sokkal több munkánk van, mint amennyi kapacitásunk. Minden erőforrást, kapcsolatrendszert bevetünk, hogy meg tudjunk felelni az elvárásoknak. Biztos vagyok benne, hogy ez a helyzet változni fog – tette hozzá.

Fa Nándor megtervezett egy nyolcméteres, ultramodern kis hajót a Balatonra, de még nem talált hozzá építői kapacitást. Emellett az asztalán van egy a Vendée Globe hajótípusának számító, 60 lábas IMOCA hajó szinte kész terve is.

Rengeteg fiatal vitorlázna, de addig nincs esélyük labdába rúgni, amíg egy módosabb mecénás mögéjük nem áll. Lecsökkentettem a hajóméretet a versenyekre, de az új fejlesztésű vitorlások nagyon drágák. Az utóbbi években az én korábbi hajómmal is fiatalok mentek. Ha meglesz az új vitorlásom, előbb-utóbb ismét lehetőséget adok a fiataloknak a bizonyításra – mondta.

A Szóló Balatonkerülő Nagydíj idén szeptember 25-én rajtol, tavaly Lillik Ákos nyerte.

fotók: Török Brigi / szolovitorlazas.hu; feol.hu

(feol.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!