Fa Nándor tiszteletbeli elnök lett

A Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöknek választotta Fa Nándor vitorlázót, aki számos nemzetközi eredménnyel és több évtizedes munkájával segítette a magyar vitorlázás fejlődését.

Fa Nándor érdemeit hosszasan lehetne sorolni, amelyek egyenként is elegendők lennének egy ilyen elismeréshez. Egy fantasztikus életút, fantasztikus teljesítményekkel. A mostani alkalomnak különleges apropót ad az, hogy Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajójával pontosan egy évvel ezelőtt, 2017. február 8-án fejezte be a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyt, amelyen kitűnő eredménnyel, a 8. helyen ért célba. Ezzel nemzetközi szinten egy újabb kiemelkedő teljesítmény erősíti a magyar vitorlázás hírnevét – mondta dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.


Fa Nándor 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt – külső segítség nélkül – teljesítette a Vendée Globe-ot, ezalatt 27 850 tengeri mérföldet vagyis 51 578 kilométert hajózott 12,35 csomós (22,87 km/óra) átlagsebességgel.
Fa Nándor az elismerést megköszönve azt mondta: „Üzenetértékű számomra, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség vezetése ily módon is jelezni kívánja a munka és a teljesítmény iránti elkötelezettségét. Köszönöm a bizalmat, amit igyekszem megszolgálni. Ismereteim szerint a kitüntető cím nem jár kötelezettséggel, megfogalmazott feladatokkal, de ahogy eddig, úgy ezután is megteszem a tőlem elvárhatókat a sportág érdekében magánemberként és tiszteletbeli elnökként egyaránt.”


Fa Nándor nem csak a Vendée Globe-on ért el emlékezetes eredményeket: sikeres finn dingi vitorlázó, magyar hajótervező és -építő, ötszörös földkerülő, óceáni szólóvitorlázó. Első magyar hajósként társával, Gál Józseffel, a 31 lábas Szent Jupát vitorlás hajón megkerülte a földet. Hatvanlábas versenyhajóit maga tervezte, javarészt maga építette, menedzselte és versenyzett velük. A Barcelona World Race 2014–15 páros földkerülő vitorlázóversenyt új-zélandi társával Conrad Colmannal teljesítette. Három sikeres szóló földkerülő versenye volt: a BOC Challenge-en 1990–91-ben 11. helyen végzett, 1992–93-ban az 5. helyet szerezte meg a Vendée Globe-on, majd a már említett 2016–17-es Vendée Globe-on a nyolcadikként zárt. Ötször kerülte meg vitorlás hajóival a köznyelv által rettegettnek tartott Horn-fokot, tízszer szelte át Egyenlítőt. Számos Atlanti-óceánt átszelő szóló-, csapat- és páros hajóútja közé tartozik a Transat Jacques Vabre 1997 páros verseny, ahol társa a spanyol Albert Bargues volt (4. hely).


2001-ben pedig megalapította az úgynevezett „hazai mini Vendée Globe”-ot, amely a hazai high-tech hajótervezés és versenyzés motorja. A Fa Nándor által rendezett Balaton-kerülő, nonstop szólóvitorlázó-verseny 17 éve közel száz sikeres balatoni szólóvitorlázó fejlődését szolgálta és számos kiváló high-tech versenyhajó megszületésének adott inspirációt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!