Fa Nándor már a 9. helyen!

Spirit-of-Hungary-Imoca60-Ocean-Masters-skipper.-Nándor-Fa-©miXPRess_SOH-2016-63-1Ketten is kiestek, így Fa Nándor a Spirit of Hungaryvel a tizedik helyen hajózik a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A verseny 42. napján hajnalban Fa Nándor és a Spirit of Hungary a tizedik helyre lépett előre, miután feltehetően besksztég szakadás miatt kettétört a közvetlenül előtte vitorlázó vetélytárs, Stéphane Le Diraison árbóca. A francia hajós sérülés nélkül úszta meg az esetet, jól van, és Melbourne felé hajózik.
Nem sokkal később a 8. helyen vitorlázó Thomas Ruyant 40 csomós szélben vitorlázva víz alatti objektumnak ütközött, és a hajója szerkezeti sérüléseket szenvedett. A versenyző Új-Zéland felé fordult, várhatóan neki is ki kell állnia a versenyből.

photo-sent-from-on-board-spirit-of-hungary-r-1600-1200

Le Diraison búcsújával kiesett a versenyből Nándi legközelebbi vetélytársa, akivel a rajt óta a legszorosabb küzdelmet vívta. Többször előzték egymást, miközben egyre előrébb törtek a mezőnyben. Az Indiai-óceánon a Kergülen-szigetek után jó meteotaktikával sikeresen léptek meg egy korábban szorosan együtt vitorlázó öt-hat hajós csoportból. A könnyebb és bizonyos szelekben gyorsabb hajóval versenyző Le Diraison a hét közepén 120-130 mérföldnyire távolodott magyar ellenfelétől, de az elmúlt két napban Nándi egyre közeledett, és már lefelezte a hátrányát, amikor a francia kiesett.

SOH_VG2016_Onboard©NandorFa_SpiritofHungary_28112016

Kiszállásával eltűnik a mezőnyből az az Imoca 60-as, amelynek a teljesen magyar építésű Spirit of Hungary mellett még volt valamennyi magyar vonatkozása. Stéphane Le Diraison hajójának testét a versenyre a franciaországi La Ciotatban egy magyar csapat, Pata vagyis Antal Gábor és munkatársai készítették fel a földkerülőre.

spirit-of-hungary-skipper-nandor

Fa Nándor több mint 13 ezer tengeri mérföldnyire van a céltól, lemaradása az első helyen hajózó francia Armel Le Cléach-től 3941 tengeri mérföld. A november 6-án elrajtolt 29 hajóból 21 van még versenyben.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!