Ezért törölték az idei Barcolanát – FOTÓK és VIDEÓK

2020. október 13.
Címkék :

Az október 11-ére, a Trieszti-öbölbe tervezett, nagy hagyományokkal bíró vitorlás regatta szervezői a rajt reggelén úgy döntöttek, hogy törlik az idei eseményt.

Ez lett volna az ötvenkettedik Barcolana regatta, de a kialakult helyzetben nem nagyon lehetett másképp dönteni. A felelősök egész éjszaka figyelték az időjárás alakulását, de csak folyamatos romlást tapasztaltak, és az előrejelzés sem kecsegtetett semmi jóval. Hajnali 4:40-kor – megerősített kötelekkel – még helyére került a rajtvonal egyik végét jelző bója, 5:30-kor pedig a motoros felvette a pozícióját az egyes pályajelnél, majd rendszeresen küldött szélerő-adatokat a versenyközpontba. Reggel hétre aztán eldőlt, hogy ezúttal nem rajtol el az 1571(!) benevezett hajó.

Mitja Gialuz, a szervező klub elnöke: ilyen időjárásban a hajósoknak nem nagyon van más választása, mint a biztonságos szárazföldön tartani a rájuk bízott javakat és embereket. Sikerült a koronavírus okozta helyzetben is biztonságos körülményeket teremtenünk, de akkor sem erőltethetjük a dolgot, el kell fogadnunk, hogy a természet erősebb nálunk. Meghoztuk a nehéz, de szükségszerű döntést, amivel igyekszünk óvni mindenkit, de főleg azokat a csapatokat, amelyek kis méretű hajóikon a mezőny magját képezik.

Júliusban távozott közülünk Sandro Chersi, a verseny egyik meghatározó alakja, elismert időjárási szakember, rutinos hajós. Döntésünket az ő emlékének szenteljük, mert tudjuk, hogy maximálisan egyet értett volna vele. Az idei Barcolanát az ő szavaival zárjuk: a jó vitorlázó megvédi hajóját és legénységét a viharban. A kitűnő vitorlázó nem száll vízre viharban, szobája ablakából nézi, ahogy a jó vitorlázó küzd az elemekkel.

Szélviszonyok Trieszt közelében, a verseny délelőttjén:

YouTube video

Visszatekintő – avagy ilyen az, amikor az 55 csomó szél a vízen találja a mezőnyt:

YouTube video

fotók: Studio Borlenghi

forrás: barcolana.it

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!