Ezért tesz jót az utazás a közérzetednek

2021. január 14.
Címkék :

Amikor annak idején a szüleid azzal nyaggattak, hogy menj ki a szabadba, leginkább egy kis nyugalomra vágytak a lakásban. De ettől még az ötlet nem volt rossz, hiszen a környezet felfedezése érdekes volt, mókás, és még magabiztossá is tett.

Abban a pillanatban, ahogy kilépsz a komfortzónádból, már kezdődik is a kaland, és bár már nem vagy tízéves, a friss levegő továbbra is jót tesz. Sőt, sokat javíthat az általános közérzeteden.

Fiatalon tart
Az utazás ugyan nem képes visszaforgatni az idő kerekét, de az új helyek felfedezése során fiatalabbnak érzed magad. Olyan érzések töltenek el, mint régen, amikor az életed egyszerűbb volt, és csak alig néhány dolog miatt kellett felelősséget vállalnod. Persze ez részben illúzió, de a nyaralás alatt jelentőségét veszíti a naptár és az óra, te pedig koncentrálhatsz csak a téged körülvevő világra.

Egészségessé tesz
Nem csak a tiszta levegőről van szó, ha ugyanis unatkozol vagy fáradtnak érzed magad a hétköznapok taposómalmában, a környezetváltozás frissítőleg hat, esetleg ráébreszt arra, hogy min kell változtatnod az életviteledben. Az utazás egyik nagy előnye, hogy csökkenti a stressz szintjét, a túra végeztével frissebben vetheted bele magad újra a feladatok özönébe. Ha pedig a kirándulást – például a gyaloglást, a kerékpár- vagy kajaktúrát – választod, az állóképességed javul. Ezeket rendszeressé téve még némi súlyfeleslegtől is megszabadulhatsz.

Megdolgoztatja az agyad
A világ nagy. Információk, élmények, látnivalók özönét zúdítja rád, és ha nyitott vagy ezek befogadására, új embereket, kultúrákat, nézőpontokat ismerhetsz meg. Ezáltal fokozódik benned a tudatos gondolkodás, aminek köszönhetően jobban reagálsz a körülmények változására, árnyaltabban láthatod a problémákat.

Közösségi élményt ad
Az ember társas lény, ám ahogy idősödünk, csökken a szociális interakcióink száma, ahogy egyre nehezebb kapcsolatot tartani a kollégákkal, egykori egyetemi évfolyamtársakkal. Ha új ismeretségekre vágysz, az utazás jó megoldás lehet. Egy társasúton teljes eltérő hátterű embereket ismerhetsz meg, akikkel lesz bennetek valami közös: a természet szeretete és az új kultúrák megismerése iránti vágy. Az együtt átélt kalandok pedig komoly kapcsot jelentenek.

Elfogadóbbá válsz
Elfoglaltak vagyunk és állandóan rohanunk, amit bizonyos mértékig élvezünk, csak közben nem jut időnk megbecsülni a világ és az otthonunk szépségeit. Életünk és problémáink mérete elhanyagolható a Földéhez képest, ám ahhoz, hogy ezt realizáljuk, néha bizony utazni kell. Olyankor van hely és idő értékelni az apró örömöket, életünk nagyszerű elemeit. Amint kirángatod magad a megszokott helyzetekből, tisztábban látod az összképet, tágabb perspektívából szemlélheted életed céljaid.

Szóval hallgass csak a szüleidre, és mozdulj ki végre!

(forrás: aluxurytravelblog.com, fotók: theconversation.com; seakayaknorway.com; nepaltripplanners.com; anitahendrieka.com; musement.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!