Ezért süllyedt el a Titanic?

2017. február 1.
Címkék :

titanicnyitoÚjabb kutatások láttak napvilágot a Titanic katasztrófájával kapcsolatban, amelyek szerint a hajó oldala jóval gyengébb anyagból készült, s ezt a korabeli filmek és feljegyzések is tanúsítják.


Az új kutatások Titanic strukturális és építési hiányosságait veszik górcső alá, valamint azt elemzik, hogy ezek miként járultak hozzá a hajó végzetéhez.

titanic_rotate-1280x720_00062

Mint kiderült, költségtakarékossági okokból különböző összetételű és minőségű szegecseket használtak a hajó oldalát borító acéllapok rögzítéséhez. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a luxusgőzös oldala, amelyet végigsúrolt a jéghegy, gyengébb volt, mint a hajótest többi része.

hith-titanic-tombstone-E

Ehhez két kohászati szakértő, Tim Foecke és Jennifer Hooper McCarty kutatásait vették alapul, akik saját elemzéseiket a belfasti Harland és Wolff hajógyár korabeli feljegyzéseivel vetették össze.

Titanic-Cobh-Harbour-1912

Közismert, hogy a hajó túl gyorsan haladt, az őrszemnek nem volt távcsöve, kevés volt a mentőcsónak, a rádiósok sem álltak a helyzet magaslatán, valamint a meleg időjárás miatt kiszámíthatatlanul vonuló jéghegyek voltak a közvetlen okai a hajó katasztrófájának – írta a blikk.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!