Ezekre figyeljünk vízre szállás előtt

Ugyanúgy, mint a közutakon, a vízen is szabálysértésnek számít, ha valaki ittas állapotban vezet vízi járművet.

Aki ittasan vezet gépi meghajtású vagy nem gépi meghajtású vízi járművet, ittas vezetés szabálysértését követi el. A motorcsónak, jetski, vitorlás hajó, kajak vagy kenu vezetőjének tehát számolnia kell azzal, hogy szeszes ital, akár csak egy pohár sör elfogyasztása esetén is – amennyiben ez a szervezetéből kimutatható – ittas vezetésért felelősségre vonható.


A szabálysértés elkövetése szempontjából kizárólag annak van jelentősége, hogy az alkohol kimutatható-e a szervezetből, mindegy, hogy az milyen csekély mértékű. A törvényi megfogalmazás miatt annak sincs jelentősége, hogy mikor történt az alkoholfogyasztás. Vagyis akár egy kiadós másnaposság esetén is kimutatható lehet az alkoholos állapot, amennyiben a szervezet még nem bontotta le az alkoholt.


A szervezetből kimutatható, de nem szeszes ital elfogyasztásából származó (például a gyümölcsfogyasztásból vagy cukorbetegség miatt fennálló) alkoholos állapot ugyanakkor nem minősül szabálysértésnek. Emellett akkor sem állapítható meg az ittas vezetés, ha a járművezető még nem indult el járművel. Ha azonban megtett, akár csak egy métert is, már fennáll a szabályszegés.


Jó tudni azt is, hogy azok, akik gépi meghajtású vízi járművet ittas embernek engednek át (például vízparti kölcsönző alkalmazottja) ugyancsak szabálysértést követnek el, ha nem győződnek meg arról, hogy az átvevő ittas állapotban van-e – írta az origo.hu.

(Képeink illusztrációk.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!