Ezekkel a feltételekkel utazhatunk Horvátországba

Az Európai Unió meghatározott tagállamai (Csehország, Magyarország, Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia, Németország és Szlovákia) állampolgárainak nem kell külön igazolniuk beutazásuk célját, hanem a járványt megelőző feltételek mellett utazhatnak be, azonban kötelesek betartani a Horvát Közegészségügyi Intézet által megfogalmazott járványügyi előírásokat.

A beutazásakor – az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében – rögzítik az úti célt, a mobiltelefonszámot és egy e-mail-címet. A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Azon utasoknak, akik az említett honlapon az adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt.

A honlap kialakítása ügyfélbarát, az adatok bevitele egyszerű. A honlap jelenleg horvát, illetve angol nyelven érhető el, de a következő napoktól már több más nyelven (német, szlovén, magyar, cseh, szlovák, lengyel) is elérhető lesz.

Az ilyen módon adatokat szolgáltató utasoknak tehát a határátkelés alkalmával nem kell a határátkelőhelyen várakozniuk a szükséges adatgyűjtés céljából, mivel a határrendészet az ő előre feltöltött adataikat már a rendszerből tudja ellenőrizni.

Az adatok honlapon keresztüli feltöltését követően az utas visszaigazoló e-mailt kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fent felsorolt államok állampolgárai számára a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatói hamarosan több nyelven is elérhetővé válnak.

Akik az utazást megelőzően az adataikat nem töltik fel, kötelesek azt a határátkelés alkalmával megtenni. Ilyen esetben külön sávban kell várakozniuk és a helybeni adatszolgáltatás miatt hosszabb várakozási időre lehet számítani – olvasható a Horvát Köztársaság Polgárvédelmi Operatív Törzse május 28-án hatályba lépett határozata értelmében.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!