Ezek a legszebb olasz halászfalvak

2017. május 24.
Címkék :

Olaszország tele van gyönyörű part menti településekkel. Északról dél felé haladva bemutatunk néhány közismert vagy félig titkos kedvencet.

Természetesen alapvetés, hogy mindnek gyönyörű a környezete és finom fogásokat szolgálnak fel az éttermekben, a hangulat azonban mindenütt egyedi.
Portofino, Liguria
Félsziget az Olasz Riviérán, ahol egymást érik a kis települések. Közülük a színes házai miatt egyedi városka évek óta a hajós nyaralások egyik népszerű úti célja, sőt az utóbbi időben már a szuperjachtok utazóközönsége is felfedezte magának. Arra járván mindenképp kóstoljuk meg a vidék saját, farinata névvel illetett lapos kenyerét, amit csicseriborsó lisztjéből készítenek és pesztóval ízesítenek. Ha pedig az időnk engedi, kiránduljunk el a szomszédos Santa Margherita Ligure, Rapallo vagy Camogli település valamelyikére.

Manarola, Liguria
Ami a szárazföldön, autóval egy óra, az a vízen épp egy kellemes vitorlázásnyi távolság. Ennyit kell dél felé menni, hogy Cinque Terre öt falujának egyikébe érjünk (a másik négy: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Riomaggiore). Ezeket a településeket eleinte mindössze az ősi, öszvérek taposta út kötötte össze, ami ma már turistaútvonalnak számít, egész évben jelentős rajta a gyalogosforgalom. Mielőtt a térségbe látogatunk, keressük fel a Cinque Terre Nemzeti Park honlapját, ahol listázva megtaláljuk a környék összes, kirándulásra alkalmas ösvényét.

Atrani, Amalfi-part
Talán senkinek nem kell bemutatni a Nápoly alatt, a Sorrentói-félsziget déli oldalán húzódó partszakaszt. Ami a település báját adja, az a többi faluénál sokkalta békésebb és otthonosabb hangulat. Positanóval, Ravellóval vagy Sorrentóval ellentétben itt néhány napos időtöltés esetén már ismerősként köszönt a pék és a fagyiárus. Ha el akarunk látogatni a szomszédos Amalfiba, de nem kötnénk be a kikötőbe, Atraniból könnyű séta árán átjuthatunk. Érdemes megnézni a szardellájáról híres Cetarát is.

Cefalú, Szicília

A normann katedrális két tornya és bizánci mozaikjai mindenkit lenyűgöznek. Kellemes strandjain élmény akár csak feküdni egy kicsit, rápihenve a világítótoronyhoz vezető útra. Levezetés gyanánt pedig kihagyhatatlan program a város legalább egy cukrászdájának felkeresése. Cefalú nagy előnye, hogy onnan indulva vonattal vagy autóval fél óra alatt bejuthatunk Palermóba.

Polignano a Mare, Apulia
Ha az olasz félszigetet csizmához hasonlítjuk, Polignano annak sarkán fekszik. Apuliának az Adria felé eső oldalán található még Trani és Otranto is. Liguriával és az Amalfi-parttal ellentétben itt nem kövesek, hanem homokkal borítottak a strandok. Kellemes, néhány órás, de annál érdekesebb program lehet ha felkeresni az UNESCO világörökségi listáján szereplő Matera városát, ahol lakóházakká, templomokká, remetelakokká bővítették a természetes barlangokat.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!